Asayiş

11 kentte operasyon: 75 kişiye gözaltı

11 kentte yapılan ev baskınlarında aralarında MA muhabiri gazeteci Ahmet Kanbal'ın da olduğu 75 kişi gözaltına alındı

Abone Ol

İçişleri Bakanlığı yerleşkesinde yer alan Emniyet Genel Müdürlüğü'ne dönük 1 Ekim'de gerçekleştirilen saldırı sonrası başlatılan gözaltı operasyonları bugün de devam etti. İzmir, Eskişehir, Kilis, Kocaeli, Êlih (Batman), Colemêrg (Hakkari), Mêrdîn, Amed, Agirî (Ağrı), Bedlîs (Bitlis) ve Şirnex'te (Şırnak) yapılan ev baskınlarında 75 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar arasında Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Ahmet Kanbal'ın yanı sıra çok sayıda siyasetçi bulunuyor.

Ahmet Kanbal, İl Emniyet Müdürlüğü'nde tutuluyor. Avukatıyla görüşen Kanbal'ın 'örgüt propagandası yapmak' iddiasıyla suçlandığı öğrenildi. Söz konusu iddiaya, Kanbal'ın sanal medya paylaşımları ve yaptığı haberlerin gerekçe yapıldığı belirtildi.

İzmir

İzmir'de sabah saatlerinde yapılan ev baskınında Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Eşbaşkanı Berna Çelik, Buca İlçe Eşbaşkanı Nihat Türk, HDP Konak İlçe Eşbaşkanı Azize Çelebi gözaltına alındı. Öte yandan polisler, partinin il örgütü ile Buca ve Konak ilçelerinde bulunan binalarına da baskın düzenledi.

Binalardaki aramalar sürüyor.

Vekilin aracındaki eşyalara el konuldu

Binalardaki aramalar sürerken, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Agirî (Ağrı) Milletvekili Nejla Demir'in aracı da arandı. Polislerin araçta bulunan bilgisayar ve bazı evraklara el koyduğu öğrenildi. Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın ve millletvekili Burcugül Çubuk'un arama yapılan il örgütü binasına girişi de engellendi.

Halk düşmanlığı operasyonu

Duruma tepki gösteren Çubuk, vekil araçlarının dokunulmazlığının olduğuna dikkati çekerek, 'Ali Yerlikaya'nın bir haftadır yürütmüş olduğu operasyon halk düşmanlığı operasyonudur. Şu an HDP il binası önündeyiz. İçeriye girmemiz engelleniyor. Burada hukuksuz bir uygulama var' dedi.

Hukuk rafa kaldırıldı

Polislerin, 'Eş başkanlar gözaltına alındı. İş yerlerini arıyoruz' dediklerini aktaran Çubuk, HDP'nin iş merkezi olmadığını vurguladı. Çubuk, 'Bir haftadır bu hukuksuzluklar devam ediyor. Hukukun rafa kalktığı bir süreç yaşıyoruz' diye belirti.

Tezkereye gerekçe aranıyor

Çubuk, söz konusu operasyonların Federe Kurdistan Bölgesi ile Kuzey ve Doğu Suriye'ye dönük saldırılarla bağlantılı olduğuna işaret ederek, 'Bu rutin bir saldırı değildir. Irak ve Suriye konusunda Meclis'e gelecek tezkere için yapılıyor. Çünkü bu tezkereye karşı mücadele edecek insanlara karşı bir savaştır. Biz geri adım atmayacağız' diye konuştu.

Colemêrg

Colemêrg'in Gever (Yüksekova) ilçesinde de sabah saatlerinde polisler tarafından birçok eve baskın düzenlendi. Koçbaşıyla evlerin kapıları ve camları kırılarak yapılan baskınlarda çok sayıda kişinin işkence kötü muameleye maruz bırakılarak gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınan yurttaşların henüz gözaltı gerekçeleri öğrenilmezken, alınanların Yüksekova İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne sevk edildikleri öğrenildi.

Gözaltına alınanlardan isimleri öğrenilenler şunlar: Bahtiyar Bor, Vedat Özeken, Savaş Akdoğan, Cudi ve Haşim Şedal Kardeşler, Barış Özçük. Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Colemêrg Şube üyesi Yusuf Ozan Çobanoğlu'nun evine de baskın yapıldığı, evde olmadığından dolayı henüz gözaltına alınmadığı ve hakkında yakalama kararı çıkarıldığı öğrenildi.

Gizlilik kararı konulan dosya kapsamında Colemêrg'de gözaltıların artabileceği belirtildi.

İstanbul

İstanbul'da sabah saatlerinde birçok eve baskın düzenlendi. Baskınlarda HDP'li Dilan Bağcı, Gülşen Ay, Bülent Turan ve Fener Günana gözaltına alındı.

Bursa

Öte yandan Bursa'nın Nilüfer ve Yıldırım ilçelerinde Kocaeli merkezli yürütülen soruşturma kapsamında sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski çalışanları Kezban Dumru, Figen Ovat, Faruk Nergis ve Veli Akbulut'un gözaltına alındığını öğrenildi. Gözaltların gerekçesi henüz öğrenilemedi.

Kocaeli

Kocaeli'de yapılan ev baskınlarında çok sayıda HDP eski çalışanları gözaltına alındı. Gözaltına alınanların Şenay Bütün, Semine Güneş, Aynur Santo, Ezo Alçınkaya, Ahmet Akboğa, Melle Abdurrahman Demirkaya olduğu öğrenildi.

HABER MERKEZ