BM’ye bağlı bir kuruluş olan Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 2008 yılını zaten Uluslararası Patates Yılı ilan etmişti.

Başkan Turgut Halkın Sorunlarını Yerinde Tespit Ediyor Başkan Turgut Halkın Sorunlarını Yerinde Tespit Ediyor

FAO, patates için uluslararası bir gün ilan edilmesini memnuniyetle karşıladı. Amaç, bu ürünün yetersiz beslenmeyle mücadelede oynadığı kilit rol konusunda "kamuoyunda farkındalık yaratmak"!

PERU TEKLİFİ SUNMUŞTU

FAO'ya göre, bu yıllık kutlama, "7 Temmuz 2023 tarihinde FAO Konferansı tarafından kabul edilen bir karar bağlamında BM Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilmek üzere bir teklif sunan" Peru tarafından destekleniyor.

Peru'nun BM Daimî Temsilcisi Victor Garcia Toma, bu dünya gününün açlıkla mücadelenin yanı sıra "tarımsal kalkınmayı, gıda güvenliğini, biyoçeşitliliğin korunmasını ve ekosistemlerin işlevlerini teşvik etmeyi" mümkün kılacağını söyledi.

Patates çeşitlerine ve Uluslararası Patates Merkezi'ne (CIP) ev sahipliği yapan Peru, bu ürünün beşiklerinden biridir.

PATATES'İN HİKAYESİ

Güney Amerika'nın And Dağları bölgesinde ortaya çıkan patates, 16’ncı yüzyılda Avrupa'ya ulaştı ve daha sonra tüm dünyaya yayıldı.

FAO, patatesin, "başta ekilebilir arazi ve su olmak üzere doğal kaynakların sınırlı ve girdilerin pahalı olduğu kırsal ve diğer alanlarda geçim kaynaklarını iyileştirmeyi" mümkün kıldığını belirtti.

BM kuruluşuna göre, patates diğer ürünlere kıyasla düşük düzeyde sera gazı emisyonu ürettiği için de iklim dostu bir üründür!

FAO, patates üretiminin, bununla birlikte, "özellikle geç yanıklık, çeşitli bakteriyel hastalıklar veya Colorado patates böceği ve diğerleri gibi zararlılar ve hastalıklar olmak üzere çeşitli tehditler ve zorluklarla karşı karşıya olduğunu" belirtti. 

Kaynak: İmece Gazetesi