Gamze Nur Yavuz

Türkiye'de deprem riskine karşı konutları koruma altına alan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), zorunlu deprem sigortası ile binaların temel yapı elemanlarının depremden kaynaklanan hasarlarını güvence altına alır. 

1. DASK Nedir?

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından 1999 yılında kurulan ve zorunlu deprem sigortası uygulamasını yöneten bir kurumdur. Bu kurum, deprem riski altındaki konutları sigortalayarak, deprem sonucunda meydana gelebilecek maddi hasarların karşılanmasını amaçlar.

2. Zorunlu Deprem Sigortası Nedir?

Zorunlu deprem sigortası, Türkiye sınırları içerisinde bulunan konutların, depremden kaynaklanan doğrudan zararlarını teminat altına alan bir sigorta türüdür. Bu sigorta, binaların ana yapı elemanlarının (temel, duvarlar, kolonlar, kirişler gibi) deprem nedeniyle uğrayacağı hasarları kapsar. Zorunlu deprem sigortası, konut kredisi kullanırken ya da ev alırken bankalar tarafından da talep edilmektedir.

30 Ağustos Zafer Kupası'nda Şampiyon Menteş Spor Oldu 30 Ağustos Zafer Kupası'nda Şampiyon Menteş Spor Oldu

3. Zorunlu Deprem Sigortası Kimler İçin Gereklidir?

Türkiye sınırları içerisinde yer alan ve imar kanununa göre yapılmış her türlü konut (apartman daireleri, müstakil evler, villa gibi) zorunlu deprem sigortası yaptırmak zorundadır. Yeni alınan ya da inşa edilen binaların da sigorta kapsamına alınması gerekmektedir.

4. Zorunlu Deprem Sigortasının Kapsamı Nedir?

Zorunlu deprem sigortası, sigortalı binanın deprem sonucu uğrayacağı; yıkılma, hasar görmesi ve yanma gibi doğrudan zararları karşılar. Ayrıca, deprem sonucu oluşabilecek yangın, infilak ve yer kayması gibi riskleri de teminat altına alır. Ancak, eşya hasarı, kira kaybı ve iş durması gibi dolaylı zararlar bu sigorta kapsamında değildir.

5. Zorunlu Deprem Sigortası Nasıl Yaptırılır?

Zorunlu deprem sigortası, sigorta şirketleri, bankalar, PTT şubeleri ve DASK'ın resmi internet sitesi üzerinden kolaylıkla yaptırılabilir. Sigorta primi, binanın bulunduğu bölge, yapı tipi, inşaat maliyeti gibi faktörlere göre belirlenir ve her yıl güncellenir.

Dask 2

Türkiye'de yaşayan herkes için büyük önem taşıyan zorunlu deprem sigortası ve DASK hakkında bilinçlenmek, olası bir deprem afeti sonrasında karşılaşılacak maddi zorlukların önüne geçilmesinde büyük bir adım olacaktır.