Kök Hücre Uygulaması ile Eklem Yaşlanması Durdurulabilir Kök Hücre Uygulaması ile Eklem Yaşlanması Durdurulabilir

Britanya Ulusal Sağlık Servisi Kan ve Nakil (NHSBT) ekibi ile Bristol Üniversitesi araştırmacıları, 50 yıl süren çalışmalar sonucunda yeni bir kan grubu sistemi keşfetti. Yeni tanımlanan bu kan grubu sisteminin adı MAL olarak belirlendi.

NHSBT araştırmacılarından Louise Tilley, MAL kan grubu sisteminin, dünya genelinde binlerce insanın tedavi edilmesine olanak tanıyacağını belirtti. Tilley, "Herkesin kırmızı kan hücrelerinin üzerinde antijen adı verilen proteinler bulunur, ancak bazı insanlarda bu proteinler eksik olabilir," dedi ve buluşun nadir ve tedavisi zor hastalıklarda daha iyi kan uyumunu sağlayacağını ekledi.

ABO kan grubu sistemi ve Rh faktörü dışında, insan kan hücrelerinin etrafında çeşitli antijenler bulunur ve bu, birçok farklı kan grubu sisteminin ortaya çıkmasına neden olur. Antijen molekülleri, zararlı maddeleri tanıyıp ayrıştırarak vücudu korur. Ancak kan nakli sırasında antijenlerin uyumsuzluğu veya bazı hastalarda bulunmaması, ciddi reaksiyonlara ve ölümcül sonuçlara yol açabilir.

NHSBT’nin Uluslararası Kan Grubu Referans Laboratuvarı, MAL antijenini eksik olan hastaları belirlemek için bir test geliştirdi. Bu test, kan transfüzyonuna karşı tepki verebilecek hastalar için hayati öneme sahip olabilir.

Kaynak: Haber Merkezi