Günde 7 saatten az uyumanın, yüksek tansiyona yakalanma ihtimalini artırdığı tespit edildi. 6 farklı ülkeden 1 milyon 44 bin kişinin verilerinin analiz edildiği çalışmada, 7 saatten az uyumanın yüksek tansiyon ihtimalini yüzde 7 oranında artırdığı belirlendi.

Bu ihtimalin, 5 saatten az uykuyla yüzde 11'e yükseldiği aktarıldı.

Mersin-Tarsus Arası Kaç Kilometre? Yolculuk Ne Kadar Sürüyor? Mersin-Tarsus Arası Kaç Kilometre? Yolculuk Ne Kadar Sürüyor?

Uzmanlar, diyabet ve sigara kullanımının ise hipertansiyon riskini en az yüzde 20 oranında artırdığının da teyit etti. Tahran Kalp Merkezi'nden kardiyoloji profesörü Kaveh Hosseini, "Uyku uzmanlarının tavsiye ettiği gibi 7 ila 8 saat uyumak kalbiniz için de en iyisi olabilir" dedi.

Ayrıca, uyku süresiyle yüksek tansiyon arasındaki ilişkide yaşa bağlı herhangi bir farklılık gözlemlenmedi.

Öte yandan erkeklerle karşılaştırıldığında, yedi saatten az uyuyan kadınların yüksek tansiyona yakalanma riski yüzde 7 daha fazla olduğu belirlendi. "

Az uyumak kadınlarda daha riskli görünüyor" diyen Hosseini, bu fark istatistiksel açıdan kayda değer olsa da 'klinik açıdan kayda değer olduğundan emin olmadıkları' uyarısında bulunarak daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi