ABD’de enflasyon düşüş eğilimini sürdürüyor. Çalışma Bakanlığı verilerine göre, tüketici fiyatları ağustos ayında yıllık bazda yüzde 2,5 arttı. Bu oran, temmuz ayındaki yüzde 2,9’luk artışın altında kaldı.

Enflasyondaki bu gerileme, 2021 şubat ayından bu yana görülen en düşük seviye olarak kayıtlara geçti.

Fiyat artışları yavaşladı

Verilere göre, benzin, ikinci el araç ve bazı diğer ürünlerin fiyatlarında düşüş yaşandı. Gıda fiyatları ağustos ayında temmuz ayına göre değişmezken, geçen yıla kıyasla yüzde 1’den az arttı.

Benzin fiyatları ise aylık bazda düşerken, geçen yılın ağustos ayına göre yüzde 10’dan fazla geriledi.

Kayseri'deki Fabrika Yangınına 93 İtfaiye Eri Müdahale Ediyor Kayseri'deki Fabrika Yangınına 93 İtfaiye Eri Müdahale Ediyor

Konut maliyetleri endişe yaratıyor

Ancak bazı kalemlerde fiyat artışları devam etti. Gıda ve enerji hariç tutulduğunda, fiyatlar yıllık bazda yüzde 3,2 arttı.

Uçak biletleri, araç sigortası, kira ve diğer konut maliyetlerinde yükseliş gözlendi.

Capital Economics Kuzey Amerika Baş Ekonomisti Paul Ashworth, “Enflasyon başarıyla kontrol altına alındı, ancak konut enflasyonu beklendiği kadar hızlı düşmediği için tamamen ortadan kalkmadı” dedi.Fed’in faiz kararı merakla bekleniyor

Analistler, bu verilerin Fed’in gelecek hafta faiz oranlarını 0,25 puan indirme olasılığını artırdığını, ancak daha büyük bir indirimin beklenmediğini belirtti.

Fitch Rating’in Baş Ekonomisti Brian Coulton, “Fed’in bu ay faiz indirimine gitmesini engelleyecek bir durum yok, ancak hizmet sektöründeki enflasyonun direnci, Fed’in önümüzdeki yıl agresif bir şekilde faiz indirmeyeceğinin nedenlerinden biri olacak” diye konuştu.

Başkanlık seçimlerinin en önemli konusu

Enflasyon, ABD’deki başkanlık kampanyasında önemli bir konu olmaya devam ediyor. Ancak son veriler, 11 Eylül saldırılarının yıldönümü nedeniyle siyasi liderlerin gündeminde fazla yer bulmadı. Loeber gibi bazı seçmenler ise ekonomik sorunların çözümü konusunda hala şüpheci. Loeber, “Gerçekten bu konuda bir şey yapabileceklerine inanmak çok zor” diyerek düşüncelerini ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi