Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yapılan yeni araştırmaya göre, ülke genelinde obezite oranı yüksek ve sabit kalmaya devam ederken, morbid obeziteye sahip olanların oranı son 10 yılda yükseldi.

Yaklaşık 6.000 kişiyle yapılan 2021-2023 anketine göre, ABD'de obezite oranı yaklaşık yüzde 40. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), ankete katılanların yaklaşık 10'da birinin morbid obezite rapor ettiğini tespit etti.

Verilerde kadınların şiddetli obeziteyi bildirme olasılığı erkeklerden neredeyse iki kat daha fazlaydı.

Genel obezite oranının 2017-2020 anketine kıyasla düştüğü görüldü ancak değişiklik istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmedi. Rakamlar oldukça küçük olduğu için matematiksel olarak gerçekten düşmemiş olma ihtimali de mevcut.

Son çalışmayı yöneten CDC halk sağlığı görevlisi Dr. Samuel Emmerich'e göre bu, Wegovy, Ozempic ve Zepbound gibi satış rekorları kıran zayıflama ilaçları da dahil olmak üzere obezite için yeni tedavilerin salgını hafifletmeye yardımcı olup olamayacağını bilmek için çok erken olduğu anlamına geliyor.

Emmerich, "Reçeteli ilaç kullanımını bu kadar ayrıntılı bir şekilde göremiyoruz ve bunu obezite pransındaki değişikliklerle karşılaştıramıyoruz" dedi.

"Umarım bu gelecekte görebileceğimiz bir şeydir."

Ancak en önemlisi, sonuçlar ABD'deki genel obezite oranının, 2013-2014 anketinde yaklaşık yüzde 8 olan şiddetli obezite oranı en son ankette yaklaşık yüzde 10'a yükselmiş olsa bile, on yıl içinde önemli ölçüde değişmediğini gösteriyor.

Anketler, bundan önce ABD'de obezitenin 1990'lardan bu yana hızla arttığını göstermişti.

Obezite ve şiddetli obezite ölçümleri, boy ve kiloya dayalı bir hesaplama olan vücut kitle endeksine (BMI) göre belirlenmekte. BMI 30 olan kişiler obezite, BMI 40 veya daha yüksek olanlar ise şiddetli obezite olarak kabul ediliyor.

BMI kusurlu bir araç olarak görülse de doktorlar tarafından obezite taramasında yaygın olarak kullanılmaya devam etmektedir.

Şiddetli obezite oranlarının neden arttığı net değil

Emory Üniversitesi'nde küresel sağlık profesörü olan ve obezite konusunda uzmanlaşan Solveig Cunningham, "Şiddetli obezitede artış görmek daha da endişe verici çünkü bu, en yüksek kardiyovasküler hastalık ve diyabet seviyeleri ve daha düşük yaşam kalitesi ile en yüksek düzeyde ilişkili olan obezite seviyesidir," dedi.

Yeni çalışmada yer almayan Cunningham, şiddetli obezite oranlarının neden arttığının ya da kadınlar arasında neden daha yüksek olduğunun net olmadığını söyledi.

Faktörler arasında hormonların etkileri, çocuk doğurmanın etkisi veya daha fazla çalışma gerektiren diğer nedenler olabileceğini söyledi.

Yeni çalışma ayrıca obezite oranlarının eğitime göre değiştiğini de ortaya koydu. Lisans ve üzeri eğitim almış kişilerin yaklaşık yüzde 32'si obezite olduğunu bildirirken, bu oran yüksekokul ya da lise diploması ya da daha azı olanların yaklaşık yüzde 45'ine karşılık gelmektedir.

Yeni rapor, bu ayın başlarında ABD eyaletleri ve bölgelerinden gelen ve 2023 yılında obezite oranının Batı Virginia'daki yetişkinlerin yüzde 41'inden fazlasından Washington DC'deki yetişkinlerin yüzde 24'ünden azına kadar geniş bir aralıkta değiştiğini gösteren verilerin yayınlanmasının ardından geldi.

Oranlar Orta Batı ve Güney'de en yüksek ancak tüm ABD eyaletleri ve bölgeleri obezite oranlarının yüzde 20'nin üzerinde olduğunu bildirmişti. Verilere göre 23 eyalette her üç yetişkinden biri obezite hastası.

CDC'nin nüfus sağlığına odaklanan ekibini yöneten Dr. Alyson Goodman, 2013'ten önce hiçbir eyalette bu kadar yüksek bir oran olmadığını söyledi.

Goodman, ABD'de obezitenin artan yaygınlığının "gerçekten cesaret kırıcı" olabileceğini söyledi. Ancak obezitenin metabolik bir hastalık olarak anlaşılması ve yeni zayıflama ilaçları sınıfı gibi yeni müdahalelere yapılan son vurgunun kendisine umut verdiğini de sözlerine ekledi.

Cunningham, önemli olanın erken çocukluk döneminden başlayarak obeziteyi önlemek olduğunu söyledi. Ancak insanlar obezite geliştirdiklerinde bile, ek kilo alımını önlemek hedef olmalı.

Otomobil, Muayene Sırasındaki 3 Araca Çarptı: 2 Yaralı Otomobil, Muayene Sırasındaki 3 Araca Çarptı: 2 Yaralı

Cunningham, "Obeziteyi bireysel düzeyde ve nüfus düzeyinde tersine çevirmek gerçekten zor," dedi. "Obezitenin yaygınlığında aşağıya doğru bir kayma görmememiz şaşırtıcı değil."

Kaynak: Haber Merkezi