Ahmet Sütcü

Araştırmacı Yazar Abdullah Ayan, Mersin'de yürütülen iki liman genişletme projesi arasında önemli bir fark olduğunu belirterek, projelerin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporlarındaki eksikliklere dikkat çekti. Ayan, Atatürk Parkı önünde yapılacak rıhtım için hazırlanan ÇED dosyasında tespit edilen asbestin, doğuda yer alan 20 ve 21 numaralı rıhtımların genişletilmesi projesinde yer almadığını ifade etti.

Bakırhan: “İzlenen Narin’in Katilleri Değil, Devletin Çürümüş Örgütlülüğüdür” Bakırhan: “İzlenen Narin’in Katilleri Değil, Devletin Çürümüş Örgütlülüğüdür”

Ayan, Gazetemize yaptığı açıklamada, "Mersin'de liman tarafından iki genişletme çalışması sürdürülüyor. Batıda asbest tespit edilince, doğu taraftan karot alınmamış. Mevcut limanın batısında Atatürk Parkı önüne yapılacak yeni rıhtım ile doğuda 20 ve 21 numaralı rıhtımların büyütülmesi projeleri aynı deniz üzerinde gerçekleşiyor. Ancak batıda yapılan projede deniz dibinden karot alınıp, asbest tespit edilirken; doğudaki genişletme çalışmasında karot alınmadığı için asbestten söz edilmiyor. İlk ÇED dosyasında 82 kez asbest ifadesi yer alırken, son proje dosyasında bu tehlikeli maddeye dair tek bir kelime bile geçmiyor. Peki, bu limanın deniz tabanının batısında bulunan asbest, doğusunda yok mu?" dedi.

Ayan, bu durumun ciddi bir çevresel ve sağlık riski oluşturabileceğine dikkat çekerek, yetkililerin bu konuda daha titiz ve şeffaf davranması gerektiğini vurguladı. Ayan, asbestin tespit edilmemiş olmasının, gerçekten asbest bulunmadığı anlamına gelmediğini belirterek, bölgedeki tüm deniz tabanının detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğini savundu.

Kaynak: Ahmet Sütcü