Mersin 2.İdare Mahkemesi mevzuata aykırı bularak kararı iptal etti.

Dolayısıyla 1/1000 ölçekli planın yeniden revize edilmesi gündeme geldi. Orman bölge müdürlüğünün '49 yıllığına' mezarlık olarak tahsisi etmesi ise dikkat çekti.

Seren SABUNCU


Mersin, ağaç katliamı ile yeniden karşı karşıya. Kentte neredeyse hiç yeşil alan bırakılmazken Mezitli ilçesine bağlı Davultepe mahallesinde yaklaşık 200 dönüm alanda kızılçam ormanındaki ağaçların kesilip yerine mezarlık yapılması planlanırken, mahalleli kentte alternatif yerler varken ağaçların kesilip mezarlık yapılması kararına sert tepki verdi.


MEZARLIK İÇİN AĞAÇLAR KESİLECEK
Davultepe, ağaçların kesilip yerine mezarlık yapılmasıyla gündeme geldi. Mersin Büyükşehir Belediye meclisinden geçen karar ile Davultepe'de kızılçam ormanının yerine mezarlık yapılması kararına karşı dava açıldı. Davacıların iddialarına göre mevzuat gereği yapılması gereken; mezarlık yeri seçimi komisyonunun ve mezarlık projesinin oluşturulmadığı, idarenin yerinde keşif yapmadığı yönünde. Orman bölge müdürlüğünün 49 yıllığına mezarlık olarak tahsisinin idari ilme aykırı olduğu da iddialar arasında yer aldı. Ayrıca davacılar, Büyükşehir Belediye meclisinin 1/1000 ölçekli uygulama imar planı yapma yetkisinin bulunmadığını ileri sürerken kızılçam ağaçları, zeytin ve limon ağaçlarının yok edecek bu planın hukuka aykırı olduğunu belirtti.
Davacılar alternatif alanlar varken neden ağaç kesilerek mezarlık yapıldığını anlamlandıramazken, sulu tarım arazilerinin yok edileceği, planlama sahası içerisinde evlerin olduğuna da dikkat çekildi. Tüm bu nedenlerle de söz konusu planın iptali istendi.

Narin'in Adli Tıp Raporu: Katil Arkadan Sarılarak Boğmuş Narin'in Adli Tıp Raporu: Katil Arkadan Sarılarak Boğmuş


BÜYÜKŞEHİR SAVUNMASINI VERDİ
Gelen bilirkişi raporunda Mersin Büyükşehir Belediyesi (MBB)'nin savunmasında ise; meclisin 11 Nisan2022 tarihinde ve 198 sayılı kararı ile onaylanan 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğine ilişkin usul ve yasaya işlem tesis edildiği ve mezarlık yeri seçimi için Mezitli kaymakamlığı ilçe umumi hıfzıssıhha komisyonun 28.03.2019 tarihinde toplandığı ve uygun görüş verildiği yer aldı. Söz konusu planın askıya alındığı bir süreç geçirdiği ve askı sürecinde yapılan itirazların MBB meclisinin 14.06.2022 tarih ve 311 sayılı kararı reddedildiği de yer aldı. Davacının herhangi bir kullanım hakkı olmadığını da savunan MBB, mülkiyet hakkının hazineye ait olduğunu, davanın süresi içinde açılmadığı, gerekli olumlu dönüşler ile plan ölçekli hiyerarşisinin uygun olduğu, söz konusu planın yasa yönetmelik hükümleri ve kamu yararına uygun olduğu ifade edilerek davanın reddedilmesi istedi.


HEYET SONUCU
Bilirkişi raporu
nda yer alan heyet değerlendirme sonucunda ise şu ifadelere yer verildi; Dava konusu; 1/5000 Ölçekli Nazım ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planlarının 'plan hiyerarşisine' uygun olduğu, ancak söz konusu plan sınırı kapsamında ilgili idarelerden kısmen görüş, rapor ve karar alındığından mevzuat hükümlerine aykırı olduğu, mezarlık alanına daha uyumlu alanların bölge içerisinde var olduğu ve bu alternatif alanların kamu yararı adına değerlendirilmesinin ise planlama ilke ve esaslarına daha uygun olacağı sonuç ve kanaatine varılmıştır. Takdir yüce mahkemenindir.'

Editör: Haber Merkezi