İstanbul 23 Nisan’da Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Bu depremin ardından 25 Nisan'da Büyükçekmece merkezli 4.3 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı daha yaşandı. Art arda gelen depremler kentte endişeye yol açarken, uzmanlar bölgedeki hareketliliği dikkatle izlemeye başladı.

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalarda gelişmeleri değerlendirdi. Ercan, "Kuzey Marmara Trakya kolunda tuhaf gelişmeler var. Kırıcı baskı doğudan bastırmasına rağmen Trakya kolunda gerilim taşınması doğuya doğru iki kola ayrılıp, Y-çatal biçimli iki ayrı kırıkta görülmeye başladı. Artçı depremler, ikisi dışında Büyükçekmece-Çatalca kırığında kesiliyor. Kırıklarda diri devingenlik depremciklerle sürüyor. Kaygıyla gelişmeleri izliyoruz." ifadelerini kullandı.

Korkutan İzlemeler, Sonra Gelen Rahatlama

Depremlerin ardından yaşanan gergin geceleri anlatan Ercan, "Dün gece çok tedirgin olduk. Uykusuz kalıp yer kabuğundaki değişimleri izledik. Neyse ki kuşkularımız büyük oranda düştü. İzlemeyi sürdürüyoruz." diyerek 26 Nisan sabahında umut veren bir tablo çizmişti.

Büyük Deprem İçin Beklenti 20-50 Yıl Sonra

27 Nisan sabahı yaptığı son paylaşımında ise Ahmet Ercan, 6.2 büyüklüğündeki depremin İstanbul'a doğru yürüyüşünün durduğunu belirtti. Ercan, "M6,2’lik depremin etkisi bitti. Doğuya doğru İstanbul’a yürüyüş durdu. Büyük deprem için en az 20 ile 50 yıl var." açıklamasıyla büyük İstanbul depremi için zaman kazandığımızı duyurdu.

Bölgedeki Risk Devam Ediyor Mu?

Uzmanlar yine de Marmara Bölgesi'ndeki genel sismik hareketliliğe dikkat çekiyor. Özellikle İstanbul’un batısında, Büyükçekmece-Çatalca hattındaki küçük depremler izlenmeye devam ediliyor. Ancak Prof. Dr. Ahmet Ercan'ın ifadelerine göre, son yaşanan 6.2 büyüklüğündeki sarsıntı, beklenen büyük depremin etkilerini ciddi oranda azaltmış durumda.

Cemevi Karıştı Cemevi Karıştı

Kaynak: Haber Merkezi