Özel Haber

'AKINCI TİHA'lar Sınırda Görevde

Türkiye’nin sınır güvenliğini sağlama noktasında kritik bir rol üstlenen milli 'AKINCI TİHA'lar (Taktik İnsansız Hava Araçları) ve 'SİHA'lar (Silahlı İnsansız Hava Araçları), ülkemizin güvenliğini 24 saat boyunca kesintisiz bir şekilde korumaya devam ediyor. Özellikle Türkiye, Irak ve Suriye sınır bölgelerinde aktif olarak görev yapan bu araçlar, terör örgütü PKK'nın paramotorlarıyla gerçekleştirdiği girişimleri sürekli izleyerek sınırlarımızı koruyor ve teröristleri etkisiz hale getiriyor.

Abone Ol

Ahmet Sütcü

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterine katılan AKINCI TİHA ve SİHA'lar, ülke güvenliğinde kilit bir öneme sahip. 6 Ağustos 2018 tarihinde kurulan İHA Filo Komutanlığı, Aralık ayında bu ileri teknolojiye sahip araçları envanterine kattı ve o tarihten bu yana bu araçlar, keşif, gözetleme ve düzensiz göç hareketlerinin takibinde önemli bir yer edindi. 7/24 görev başında olan AKINCI TİHA'lar, sınır bölgelerindeki güvenliği sağlamak amacıyla kesintisiz izleme ve denetleme faaliyetleri yürütüyor.

Bu İHA'lar, sınır güvenliğini sağlamak amacıyla bölgeleri sürekli olarak izliyor ve elde edilen görüntüler, ilgili izleme merkezlerine aktarılıyor. Herhangi bir tehdit algılandığında ise hızlıca müdahale edilerek, deniz ve kara sınırlarımızdaki olası tehditler anında bertaraf ediliyor.

Terör örgütü PKK'nın paramotorları kullanarak gerçekleştirdiği saldırılar ve bu araçların uluslararası bağlantılarına dair ciddi iddialar, güvenlik güçlerinin dikkatini çekiyor. Özellikle 2022 yılında Mersin’in Mezitli ilçesinde Polis Evi'ne yönelik 26 Eylül'deki terör saldırısı, bu konuda acı bir örnek teşkil ediyor. Saldırı sonucunda bir polisimiz şehit olmuş, faillerin ise Suriye'nin Munbiç bölgesinden Afrin'e, oradan da Mersin Tarsus’taki tarım arazilerine paramotorlarla giriş yaptığı tespit edilmişti. Yapılan aramalarda paramotor parçaları ele geçirilmişti.

Son dönemde, Şırnak Uludere'de AKINCI TİHA'nın tespit ettiği bir ihlale karşılık olarak havalanan SİHA, J-İHA ve Jandarma ATAK Taarruz Helikopterleri, teröristleri ateş altına aldı. Bu operasyon sonucunda güvenlik güçleri, sıcak temas sağlayarak 4 teröristi etkisiz hale getirdi. Teröristlerin üzerlerinde bulunan teçhizat, planladıkları saldırının ne denli kanlı olabileceğini ortaya koyarken, gözler yeniden paramotorlara çevrildi.

Terör örgütü PKK/KCK'nın sözde "Hava Savunma Birlikleri" adı altında oluşturduğu yapılanma, saldırılarında patlayıcı yükleyebildikleri drone ve paramotorları kullanmaya başladı. Güvenlik güçlerinin 12 Ağustos 2020’de gerçekleştirdiği 'Yıldırım-5 Amanoslar Operasyonu'nda 11 teröristi etkisiz hale getirerek örgütün Amanoslar’daki varlığını büyük ölçüde zayıflatması, bu mücadelede önemli bir adım olarak kaydedildi.

Milli AKINCI TİHA ve SİHA'larımızın etkin görevleri sayesinde, sınır bölgelerindeki güvenlik tehditlerine karşı önemli bir caydırıcı güç sağlanıyor. Bu teknolojik araçların sağladığı istihbarat ve operasyonel yetenekler, ülkemizin sınır güvenliğini her geçen gün daha da güçlendiriyor. Güvenlik kaynaklarından alınan bilgilere göre, terör örgütü mensuplarına sınır ihlali yapmalarını sağlayan paramotorların eğitimleri Fransızlar tarafından verildi.