Gündem

Akkuyu’ya ‘Yanlış Bakan’ Baktı!

Mersin’de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santrali’nde menenjit vakalarına ilişkin Sağlık Bakanı’ndan bir açıklama beklenirken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın Akkuyu ziyareti ve “Dünyadaki mevcut en büyük nükleer inşaat sahası olan Akkuyu NGS'de çalışmalarımıza devam ediyoruz” paylaşımı dikkat çekti.

Abone Ol

Seren SABUNCU

Geçtiğimiz ocak ayında Akkuyu Nükleer Santrali’nden hastaneye kaldırılan 3 işçiden birinin menenjitten hayatını kaybettiği, diğer işçinin ‘şüpheli’ olarak kayıtlara geçtiği duyurulurken geçtiğimiz gün 1 işçiye daha menenjit teşhisi konuldu.  20 gün arayla 4. vaka nüksederken ilgili bakanlıklardan biri olan Sağlık Bakanlığı’ndan ses çıkmaması tepkilere neden oldu. Vakadan 4 gün sonra Akkuyu’ya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın ziyareti kadar paylaşımı da dikkat çekti.

ÇAĞRILARA DÖNEN OLMADI

Ocak ayı içerisinde menenjit vaka haberlerinin çıkması üzerine yetkili firma, menenjit teşhisi konulan 3 işçiden birinin menenjitten hayatını kaybettiği, diğer işçinin ölümünün ise şüpheli olarak kayda geçtiğini açıklamıştı. Yerelden, ulusala yankı uyandırın haberlere rağmen ilgili kurumlardan, makamlardan açıklama gelmezken olaydan 20 gün sonra bir menenjit vakasının daha olduğu duyuruldu. Uzman sağlıkçılar, “Hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hem Sağlık Bakanlığının açıklama yapması gerekiyor. Basın kuruluşlarının ve ilgili meslek örgütlerinin Akkuyu'ya girmelerine izin verilmeli.  Santralde geriye dönük sağlık taraması yapılması sağlanmalıdır” çağrısında bulunmuş ama bu çağrı da karşılık bulamadı.

ENERJİ BAKANI AKKUYU’DA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, beraberindeki heyet ile birlikte Mersin’de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) inşaat sahasını ziyaret etti. Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un Genel Müdürü Aleksey Likhachev de bir araya gelen Bakan Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali sahasında 1’inci güç ünitesinde stator kurulumu işlemini denetledi.

Bakan Bayraktar sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Akkuyu Nükleer Güç Santrali sahasında çalışmaları yakından inceledik. Santralimizi en kısa zamanda devreye alabilmek için sahada 30 bin kişi gece gündüz çalışıyor. Akkuyu NGS, 4 ünitesi ile devreye girdiğinde elektrik ihtiyacımızın %10’nunu karşılayacak ve böylelikle yıllık 35 milyon ton karbon salımının engellenmesini sağlayacak” ifadelerine yer verdi.