Yaşam

Akşam Saat 8'e Dikkat: Erkeklerin Beyinleri Küçülüyor

ABD'de yürütülen bir araştırmada, erkek beyninin hacminin günlük hormon döngüsüne bağlı olarak azaldığı belirlendi. Uzmanlar, bu değişimin akşam saat 8'de gerçekleştiğini bildirdi.

Abone Ol

Bilim insanları, hormon seviyelerindeki iniş çıkışlara bağlı olarak erkeklerin beyinlerinin gün içerisinde küçüldüğünü ortaya çıkardı. Erkek beyninin hacminin, günlük hormon döngüsüne bağlı olarak değiştiği tespit edildi.

26 yaşındaki bir erkeğin beynini 30 gün boyunca 40 kez tarayan ABD'li araştırmacılar, erkeklerin beyinlerinin akşam saat 8'de küçüldüğünü ve gece boyunca 'sıfırlandığını' belirledi.

Pennsylvania Üniversitesi Perelman Tıp Fakültesi'nden Laura Pritschet, "Erkeklerde, steroid hormonlarında sabah ile akşam arasında yüzde 70'lik bir düşüş oluyor" dedi. Beyindeki küçülmenin buna bağlı olduğunu dile getiren Pritschet, sabah ile akşam saatleri arasındaki hacim değişikliğinin yaşla beraber azaldığını belirtti.

The Journal of Neuroscience'ta yayınlanan çalışmada, beynin en dış tabakası olan korteksin kalınlığının azaldığı tespit edildi.

Araştırmacılar, zihinsel işlevlerde, hafızada, duygularda ve hareketlerde önemli bir rol oynayan gri maddenin hacminin her gece ortalama yüzde 0,6 oranında azaldığını kaydetti.

En fazla küçülmenin ise, görsel ve duyusal işlemede rol oynayan korteks bölgeleri oksipital ve parietalde gerçekleştiği belirlendi.