Özel Haber

Alata Arazisi İçin Halk Plajı Önerisine Tepki

Güler İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güler'in, Alata arazisinin Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne devredilerek halk plajı yapılması önerisi, bilim camiası ve kent paydaşlarından büyük tepki topladı.

Abone Ol

Devrim Kartal

Gazetemiz İmece'nin gündeme getirdiği, Alata arazisinin sit kapsamından çıkarılarak yapılaşmaya açılmak istenmesi, kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor.

Turizmcilerin 'turizm' alanı olarak değerlendirilmesini istedikleri arazi, tarım çevreleri tarafından tepkiyle karşılanırken, şimdi de 'Alata'yı halk plajı yapalım' önerisi hem bilim camiasından hem de kent paydaşlarından tepki topladı.

Güler İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güler, "Arazisine devlet hastanesi kuruldu kimse duymadı, küçük sanayi sitesi kuruldu kimse duymadı, ortasından yol geçti kimse duymadı, üzerine okul yapıldı kimse duymadı, üzerine 300 yataklı dinlenme tesisleri kimse duymadı" diyerek Alata arazisinin pek çok kurum tarafından kullanıldığını ifade etti.

Güler şu şekilde konuştu:

"Alata’nın kendi tanıtım broşüründe bin 300 dekar tarım alanı 2.5 dekar orman, 3 dekar bilgisayar destekli sera ve 18.2 dekar plastik seradan ibaret olduğunu yazmaktadır. Tarihin hiçbir döneminde 4 bin 500 dekar arazisi olmadı ki. 1944 yılında kurulurken tahsis edilen arazi 4 bin dekardır. Son olarak 200 dönüm üzerine Erdemli pis su arıtması yapılacaktı, biz duyduk engel olduk. 4 bin dönümden bin 323 dönüm kaldı. Bin 300 dönüm, araştırma enstitüsü için çok büyük alan. Gen araştırma ve uygulama bahçeleri için oldukça büyük. Bahçe kültürleri araştırmaları merkezlerinin en büyük alanı 200 dönümdür. Kaldı ki kuruluşundan bugüne kadar Mersin ve bölge meyve sebze ekiminde öncü olup verim geliştiren bir tür gelişmiş değil. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde bugün 222 personel çalışmaktadır. Bunlardan 70'i araştırmacı olup, 42'si Yüksek Lisans, 21'i doktora derecelidir. İlimiz ve bölgemizde bahçe tarımında ne halde olduğumuzu söylememe gerek yoktur."

Alata'nın yolun üst tarafına çekilerek daha verimli bir çalışma yürütülmesi gerektiğini savunan Güler, "Çünkü yolun altındaki arazi kumluklardan ibaret olup tarım için hiçte verimli sayılmaz. Yolun altındaki 3 km. sahil bandı ile bütün alan Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne verilmeli ve burası Türkiye'nin en büyük halk plajı olarak Çukurova'ya hizmet etmelidir. Plajın kuzeyinde kalan alan büyük bir parka dönüştürmeli ve Erdemli'ye hizmet ederken, park içinde modern kafe ve restoranlarıyla, ekonomik fiyatlarıyla geniş halk kesimlerine hizmet etmelidir" şeklinde konuştu.

"Mersin kıyı şeridinin 1.5-2 km’sinin de kaybedilmesi bu kadar kolay olmamalı"

Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Prof. Dr. Okan Özkaya ise Mustafa Güler'in değerlendirmelerinin gerçeği yansıtmadığını savundu. Özkaya, " Alata, caretta caretta’nın neredeyse artık betonlaşma nedeniyle nadir yumurta bıraktığı alanlardan biri. Deniz ile kumsal arasında bulunan çalılıklar yüz yıllar sonucu oluşan bitki türleri ve endemik bitki türleri içerisinde yer alıyor. Ayrıca caretta yumurtası ile beslenen, doğal döngüde yer alan farklı bir böcek türümüz var. Mevcutta yediğimiz yerli muz diye bildiğimiz muzun nereden geldiği, çekirdeksiz limon, farklı mandarin çeşitleri gibi birçok araştırma konusunun hangi enstitüden çıktığını da belirtmemize gerek yok sanırım" diye konuştu.

Özkaya, 320 km. Mersin kıyı şeridinin korunaklı olan 1.5-2 km’sinin de kaybedilmesi bu kadar kolay olmamalı" dedi.

ABdullah Ayan: "Alata'nın cenaze namazıdır"

Araştırmacı Yazar Abdullah Ayan ise "Güler'in önerisi büyük riskler hatta tuzaklar içeriyor ve çok tehlikeli" açıklaması yaptı. İktidar ile CHP'li yerel yönetimler arasında süren uzlaşmazlık nedeniyle iktidarın Alata'yı Büyükşehir Belediyesi'ne devretmeyeceğini ifade ederek, "Aksine, bu yaşanmakta olan büyük kriz sonucu iktidarın kaynağa duyduğu ihtiyaç sonucu buranın satışına geçit vermek anlamına gelir" dedi.

Ayan, "Konu plaj ise, özel sektör belediyeden daha iyi işletir hadi burayı birilerine verelim. Hem tesis kurar istihdama da katkı sağlarlar denmeyeceğinin garantisi olmadığı gibi, aksine Alata'yı yemeyi kafasına koymuş olanların önündeki engelleri bir hamleyle kaldırıp önlerini açmak, kemiksiz löp eti birilerine altın tabakta sunmaktır. Bu ise Alata'nın cenaze namazıdır" dedi. Ayan, Alata üzerinden başlatılmaya çalışılan farklı tartışmalar, akla ziyan önerilerin kente  sadece kan kaybettireceğini ifade ederek "Odaklanmamız gereken Alata'yı rantın elinden kurtarmaktır" sözlerine yer verdi.