Devrim Kartal

Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan, Mersin Çevre Platformu adına yaptığı açıklamada “Alata hepimizin, ranta kurban edilmesine izin vermeyeceğiz. Rant politikaları yaşam alanlarımızı tehdit ediyor.” ifadelerini kullandı.

Mersin Çevre Platformu, Erdemli ilçesinde 3.5 km sahili bulunan yaklaşık 3 bin dekarlık alana kurulu Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nün 1’nci sit derecesinin düşürülmesine yönelik çalışmaya tepki gösteriyor.

Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan, “Ülkemiz iklim krizi yüzünden kuraklık tehdidi altında. Alata, bu tehditler karşısında bilim ve araştırma ile mücadele eden bir kurum. 1. derece sit alanı olarak korunmalı,” şeklinde konuştu. Aslan, “Ülkemiz iklim krizi yüzünden kuraklık tehdidi yaşıyor. Susuz yaşam tehlikesi bizi bekliyor. Su biterse hayat biter bilinciyle bundan sonra bilimsel metotlarla yaşam alanlarımızı korumamız ve iklim krizine karşı mücadele etmemiz gerekirken, ülkemizde genel olarak sürdürülebilir gelişme adı altında kültür varlıkları, tabiat varlıkları, SİT ve koruma alanları ranta kurban edilmektedir" dedi.

Başkan Tuncer, Çocuk ve Yetişkin Buluşması Projesine Destek Sözü Verdi Başkan Tuncer, Çocuk ve Yetişkin Buluşması Projesine Destek Sözü Verdi

Mersin’in akciğerleri olan, Türkiye  ve Mersin için çok önemli araştırmalar yapan bir laboratuvar niteliğini taşıyan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nün yerinin 1. derece doğal sit alanı olduğuna dikkat Çeken Aslan şöyle konuştu:

“Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün görev alanı Göller Yöresi dışında bütün Akdeniz Bölgesini kapsamaktadır. Ana görev başlıkları ise meyvecilik, bağcılık, sebzecilik, süs bitkileri, tıbbi aromatik bitkiler, toprak, su kaynakları ve arıcılık olarak belirlenmiştir. Kurumun çalışmaları; verim ve kaliteyi geliştirmek, tohumluk üretmek, fidan temin etmek, toprağın verimlilik potansiyelini belirleyerek, uygun gübreleme teknikleri geliştirmek, su kaynaklarını korumak ve rekolte tahmin raporları hazırlamak gibi işlerin yanında tarım teknikleri konusunda uzman yetiştirmektir.”

"Mersin halkının Alata değerine sahip çıkmasını bekliyoruz”

Mersin Çevre Platformu Başkanı Sabahat Aslan, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nün ülkemiz ve kentimiz için sahip olduğu önemli ekolojik ve işlevsel rolünü vurguladı. Aslan, Enstitü'nün yerinin tamamının koruma alanı olarak belirlendiğini ancak son zamanlarda bu koruma statüsünün değiştirildiğini vurguladı.

Aslan “1. derece sit alanı özelliğinin kaldırılmasıyla birlikte, alanın bir kısmı imara açılarak turizm amaçlı kullanılması planlanmaktadır. Yetkililerden, Alatanın mevcut yapısını bozacak planlardan vazgeçmelerini talep ediyoruz. Alata hepimizin, ranta kurban edilmesine izin vermeyeceğiz. Alatanın mevcut yapısının korunması için bundan sonra da demokratik ve hukuksal mücadele etmeye devam edeceğiz. Mersin halkının Alata değerine sahip çıkmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: Devrim Kartal