Hangover Nedir? 

Hangover (akşamdan kalma) terimi, çok fazla alkol alınmasının ardından ortaya çıkan semptomları ifade etmek için kullanılır. Tipik olarak yorgunluk, halsizlik, susuzluk hissi, baş dönmesi ve ağrısı, mide bulantısı, mide ağrısı, ışığa ve sese duyarlılık gibi belirtilerle kendini gösterse de bu semptomların çeşidi ve boyutu kişiden kişiye göre değişebilir. 

Hangover semptomlarının baş sorumlusu alkoldür, ancak tek sorumlu o değildir. Alkollü içeceklerin fermantasyonu sırasında ortaya çıkan ve konjenerler olarak adlandırılan, alkollü içkinin tadına, kokusuna ve rengine katkıda bulunan kimyasal yan ürünler de bu semptomların ortaya çıkışında önemli rol oynar. Tanenler, metanol ve asetaldehit bu kimyasallara örnek gösterilebilir. Konjener miktarı, içkinin yoğunluğuyla doğru orantılıdır. Bu yüzden yoğun içkileri tüketmek, her zaman daha fazla hangover sorunlarına yol açma eğilimindedir.

Alkol Sonrası Semptomlar Neden Olur ?

Alkol bir diüretik olduğu için bu içeceğin tüketimi idrar üretimini artırır ve vücudunun susuz kalmasına yol açar. Susuzluk ise beraberinde halsizlik ve baş dönmesini getirir. Özellikle alkol almadan önce vücudunda yeteri miktarda su bulunmuyorsa bu etkiyi çok daha ağır hissedilir.

Kas kütlesi, insan vücudun daha fazla su tutmasını sağlar. Alkol, yağa oranla suda daha çok ve hızlı çözünür. Dolayısıyla, vücudunda kas kütlesi fazla olan insanlar, daha fazla suya sahip oldukları için alkolün seyreleceği daha fazla alana da sahiptirler. Bu da onları kas kütlesi az olan insanlara göre alkole karşı çok daha toleranslı yapar.

Alkol tüketimi sonrası baş ağrısı ile başa çıkmanın çeşitli yolları bulunmaktadır. İşte bu konuda bazı öneriler:

  1. Bol Su İçmek: Alkol vücutta dehidrasyona neden olabilir, bu yüzden bol miktarda su içmek baş ağrısını hafifletebilir​​.

  2. Elektrolit İçecekleri: Elektrolit içecekleri, vücuttaki kaybedilen sıvıları geri kazanmanıza yardımcı olabilir ve baş ağrısını azaltabilir​​.

  3. Taze Meyve Suları: Portakal suyu veya nar suyu gibi taze meyve suları, vücuda vitamin ve antioksidan sağlayarak baş ağrısına yardımcı olabilir​​.

  4. Zencefil Çayı: Zencefilin anti-inflamatuar özellikleri baş ağrısını hafifletebilir ve mideyi yatıştırabilir​​.

  5. Ihlamur Çayı: Sakinleştirici etkisiyle bilinen ıhlamur çayı, baş ağrısını hafifletmeye ve rahatlamaya yardımcı olabilir​​.

  6. Dinlenme: Alkol tüketiminin ardından yeterli dinlenme, baş ağrısının azalmasına katkıda bulunabilir​​.

  7. Ağrı Kesiciler: Doktor önerisiyle uygun ağrı kesicilerin kullanılması baş ağrısını hafifletebilir. Ancak, ağrı kesicileri alkolle birlikte kullanmaktan kaçınmak önemlidir​​​​.

  8. Yatmadan Önce Hafif Atıştırmak: Yatmadan önce hafif bir şeyler yemek, kan şekerinizi dengeleyerek baş ağrısını azaltabilir​​.

  9. Hafif Yiyecekler ve Kahvaltı: Yılbaşının ertesi günü hafif bir kahvaltı yapmak, yoğurt ve müsli veya yumurta, peynir ve bol yeşilliklerden oluşan bir öğün uygun olacaktır. Akşam yemeği olarak ise az yağlı ve tuzlu sebze çorbaları, baklagilli salatalar veya zeytinyağlı sebze yemekleri tercih edilebilir​​.

  10. Alkol Almadan Önce Yemek Yemek: Alkol tüketmeden önce bir yemek yemeniz, alkolün emilim sürecini yavaşlatır ve böylece alkolün olumsuz etkilerini azaltabilir​​.

  11. Bitki Çayları: Yeşil çay, papatya çayı, rezene çayı ve nane çayı gibi bitki çayları, sindirim sistemini rahatlatır ve vücuda rahatlık hissi sağlar. Bu çaylar, metabolizmayı hızlandırmaya ve toksinlerden arınmaya yardımcı olabilir​​.

  12. Aktif Kalın ve Hareket Edin: Yürüyüş yapmak sindirimi hızlandırır ve enerji seviyenizi arttırır. Ayrıca taze hava, ruh halinizi iyileştirebilir​​.

  13. C Vitamini İçeren Meyveler: Portakal, mandalina, greyfurt, kivi, nar ve elma gibi C vitamini içeriği yüksek meyveler, toksinlerden arınmanıza yardımcı olabilir ve bağışıklığınızı güçlendirebilir​​.

    Yağmur Suyu ile Safran Karışımından Üretilen Maya ile Yoğurt Yapıldı Yağmur Suyu ile Safran Karışımından Üretilen Maya ile Yoğurt Yapıldı

Bu öneriler, baş ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir ancak ağrı devam ediyorsa bir sağlık profesyoneliyle görüşmek önemlidir.

Kaynak: Devrim KARTAL