Almanya'da Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle yükselen enerji fiyatlarına karşı 31 Aralık 2022'den 15 Nisan'a ertelenen nükleer enerji santrallerin kapatılması dün gece yarısından önce gerçekleştirildi. Baden-Württemberg'deki Neckarwestheim 2, Bavyera'daki Isar 2 ve Emsland nükleer santrallerindeki reaktörlerin devre dışı bırakılması ile Almanya'da 60 yıllık nükleer enerji dönemi resmen sona erdi. Çevreciler, başta başkent Berlin olmak üzere birçok kentte kapatmaları kutladı.
'Her şeyi sonuna kadar düşünmelisiniz'
Kapatmanın ardından nükleer santrallerin sökülmesi işlemi başlatılacak fakat 62 yılda biriken yüksek oranda radyoaktif madde ile ne yapılacağı sorunu henüz çözülmedi. Almanya Çevre Bakanı Steffi Lemke, nükleer santraller kurulurken dikkate alınmayan risklere de işaret ederek, 'Nükleer enerji üç nesildir elektrik sağladı, ancak mirası 30 bin nesil boyunca tehlikeli olmaya devam ediyor' dedi.
Çevre Bakanlığı'nın nükleer güvenlikten sorumlu üst düzey yetkilisi Gerrit Niehaus, bu karardan hangi derslerin çıkarılması gerektiğini tek bir cümleyle özetleyerek, 'Her şeyi sonuna kadar düşünmelisiniz' dedi.
Almanya 2035'e kadar tamamen yenilenebilir enerjiye geçmeyi planlıyor
Japonya'da 2011 yılında yaşanan Fukuşima nükleer felaketi sonrası Almanya, nükleer enerji dönemini sona erdirme ve 2035'e kadar tamamen yenilenebilir enerjiye geçeceğini açıklamıştı. Almanya, ayrıca 2045 yılına kadar karbon nötr olmayı hedefliyor.
'Dünyadaki birçok ülke nükleer enerjiyi genişletirken, Almanya tam tersini yapıyor'
Nükleer enerjiyi savunanlar, nükleer enerjinin çok daha az sera gazı emisyonu ürettiğini ve uygun şekilde yönetildiği takdirde güvenli olduğunu savunarak, iklim değişikliğini engellemeye yönelik küresel çabaların bir parçası olarak önce fosil yakıtların aşamalı olarak kaldırılması gerektiğini ifade etti.
Almanya'nın eski Başbakanı Angela Merkel döneminde nükleer enerjiden çıkışı destekleyen Bavyera Valisi Markus Soeder, kapatmayı 'kesinlikle yanlış bir karar' olarak nitelendirerek, 'Dünyadaki birçok ülke nükleer enerjiyi genişletirken, Almanya tam tersini yapıyor. Mümkün olan her türlü enerjiye ihtiyacımız var. Aksi takdirde, daha yüksek elektrik fiyatları ve işletmelerin uzaklaşması riskini alıyoruz' dedi.
Nükleer enerji elektrik üretimindeki payı yüzde 5
Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü, nükleer enerjinin Almanya'nın elektrik üretimindeki payının yüzde 5 olduğunu belirterek, söz konusu payın elektrik kesintisi riski olmadan kolaylıkla yeniden sağlanabileceğini ifade etti.
Almanya'da nükleer enerji dönemi sona erdi:
Almanya'da uzun süredir planlanan yenilenebilir enerjiye geçiş doğrultusunda faaliyete devam eden son 3 nükleer santraldeki reaktörlerin devre dışı bırakılması ile nükleer enerji dönemi sona erdi.
Editör: Haber Merkezi