Dünya Alzaymır Günü’nde nöroloji uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, cep telefonlarından yayılan elektromanyetik dalgaların hafızaya zarar verdiğini ve erken yaşta Alzaymır’a yol açabileceğini belirtti. Türkiye gazetesinden Ziynet Kocabıyık'ın göre, Prof. Dr. Uludüz, cep telefonlarının yaydığı elektromanyetik radyasyonun beyin hücrelerine zarar verebileceğini vurgulayarak, özellikle çocukların daha hassas dokulara sahip olmaları nedeniyle bu radyasyona daha fazla maruz kaldıklarını açıkladı. Araştırmalara göre, çocuklarda bu tür maruziyetler DNA hasarına ve Alzaymır hastalığına 10 yıl daha erken yakalanma riskine neden olabilir.
Uzman, cep telefonlarının uzun süreli kullanımının beyin dokusunda oksidatif stres yaratabileceğini, bu durumun ise bilişsel fonksiyonları bozabileceğini ifade etti. Elektromanyetik radyasyonun beyin kan bariyerini aşarak nöronlara zarar verme potansiyeli bulunduğuna dikkat çeken Uludüz, bunun sonucunda toksik maddelerin beyin dokusuna girebileceğini ve uzun vadede Alzaymır gelişimine katkı sağlayabileceğini belirtti.
Teknolojinin çocukların hayatındaki yerinin artmasıyla birlikte dikkat dağınıklığı ve öğrenme becerilerinde zayıflama görüldüğünü vurgulayan Uludüz, geleneksel öğrenme yöntemlerinin azalmasıyla hafıza problemlerinin artabileceğini söyledi. Ayrıca, Alzaymır hastalığının artık gençlerde de görülmeye başlandığını, bunun nedenlerinden birinin sürekli teknolojik cihazlarla etkileşimde bulunmak olduğunu kaydetti. Uzman, bu durumun beyin sağlığını olumsuz etkileyebileceği ve yetersiz uyku ile Alzaymır riskini artırabileceğini sözlerine ekledi.