Özel Haber

Andımız’ın Kaldırılması Tepkilere Yol Açtı

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni müfredat kapsamında yayımlanan ders kitaplarında, Andımız’ın son cümlesinde yer alan “Ne Mutlu Türküm Diyene” ifadesinin çıkarılması büyük yankı uyandırdı. Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, konuya ilişkinyaptığı açıklamada, “Andımız’ın kaldırılmasıyla ilgili olarak hemen dava açtık ve bu karara karşı çıktık” dedi.

Abone Ol

Tuğçe Dokumacı

Millî Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı ve 1. sınıf, 5. sınıf, 9. sınıf ile okul öncesi öğrencilerine yönelik yayımlanan ders kitaplarında Andımız’a yer verilmemesi tartışma konusu oldu. Eğitim İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, konuyla ilgili açıklamasında, “Andımızın kaldırılması söz konusu değil, geçtiğimiz yıllardaki kitaplarda da yer almıyordu. Yeni bir uygulama yok. Okunmaz kararı çıkarıldıktan sonra kitaplardan da kaldırıldı” ifadelerini kullandı.

"Ne Mutlu Türküm Diyene İfadesinin Kaldırılması Dikkat Çekici"

Tekin, özellikle kamuoyunda tartışmalara neden olan noktanın “Ne Mutlu Türküm Diyene” ifadesinin kaldırılması olduğuna dikkat çekerek, “Andımızın kaldırılmasından hemen sonra biz buna dava açtık. Kaldırılmaması için. Türkiye genelinde Andımız’ın okunmasını sağladılar. Bir kısmı sınıfta veya okul bahçesinde okuttu. Birkaç yıldan sonra andımızın kaldırıldığı kanıksandı. İlkokul öğretmeni olarak, okul müdürleri ve velilerin gözleri önünde yeni gelen öğrencilere okuttum. Unutmaya yüz tutmuşken, her pazartesi günü andımızı okutmaya özen gösterdim. Kamuoyunda da söyledim, Andımız’ı okutmaya devam edeceğiz. Kendimizi de ihbar ediyoruz” şeklinde konuştu.

Tekin, özellikle 1. sınıf ders kitaplarında Andımız’a dair bazı referansların bulunduğunu ancak diğer sınıflarda bu referanslara yer verilmediğini belirtti. Ayrıca, müfredat değişikliklerine de değinen Tekin, “1. sınıfta okutulanlar Maarif Modeli'nin kitapları. Maarif Modeli’nde ‘Ne Mutlu Türküm Diyen’in kaldırılması dikkat çekicidir. Kademeli olarak bu iktidar 22 yıldan bu yana 4 defa müfredat değişikliği yaptı. Bu müfredatlardan hiçbiri tam olarak uygulanamadı. Uygulamaya geçilmedi. Kaldırıldı, yeniden düzenleme yapıldı. Şu anda 4. müfredat değişikliği en ağır koşullarda yapılıyor” ifadelerine yer verdi.

"Din Ekseni Üzerine Kurulu Bir Eğitim Sistemi Oluşturuluyor"

Tekin, Maarif Modeli’nin Milli Eğitimi kavramını tamamen kaldırarak, Türkiye’deki çocukları kendi din anlayışına göre yönlendirdiğini belirterek, “Milli duyguları bir kenara atıp, tamamen din eksenli bir eğitim anlayışına geçiş yapılmaya çalışıldı. Maarif Modeli’nin babası Nurettin Topçu’nun ve Kadir Mısırlıoğlu’nun düşünceleri üzerine inşa edilen bir model, Türk çocuklarının milli bilincini sadeleştirme adı altında, kitaptaki bilgileri yok ederek, tamamen dini eksende bir eğitim süreci oluşturuyor” diye konuştu.

“Andımız’ı Okutmaya Devam Edeceğiz”

Son olarak, Eğitim İş Sendikası olarak Andımız’ın okullarda yeniden okutulması konusunda mücadeleye devam edeceklerini belirten Tekin, “Eğitim İş olarak Andımız’ın okullarda okutulması konusunda kararlıyız ve defalarca okutmaya hazırım. Andımız’ın okullarda okutulması konusunda kendimi ihbar ediyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.