"Şafak Söktü" Sergisi Beğeni Topladı "Şafak Söktü" Sergisi Beğeni Topladı

Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi'nden bilim insanları, kalp hastalığı ve diyabet risk grubunda olan 22-36 yaş arasındaki 84 kişiyi inceledi.

Y kuşağının yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri, bel çevresinde aşırı vücut yağı veya anormal kan kolesterol seviyeleri gibi en az bir MetSx risk faktörü vardı.

Milliyet'in aktardığına göre, 16 hafta boyunca birinci gruba günde iki kez, fındık, tuzsuz karışık ağaç yemişleri ikinci gruba da tuzsuz simit gibi karbonhidrat bazlı atıştırmalık verildi. Herhangi bir ek diyet kısıtlaması veya yaşam tarzı alışkanlıklarında değişiklik yapmadılar.

Araştırmacılar, fındık tüketen gruptaki kadınlarda MetSx riskinin yüzde 67, erkeklerde ise yüzde 42 azaldığını gördü.

Karbonhidrat tüketen gruptakilerin 16 haftalık dönem boyunca enerji alımında veya vücut ağırlığında herhangi bir değişiklik görmediler.

Kuruyemiş yiyen grup yağ tüketimini karbonhidrat bazlı atıştırmalık yiyenlere göre daha verimli bir şekilde enerjiye dönüştürebildi; bu da fındık yiyen grubun vücut ağırlığını veya yağını korumamasının nedeni olabilir.

Dikkatlice tasarlanmış ve iyi kontrol edilen bu çalışma, Antep fıstığı, fındık gibi kuruyemiş yemenin kilo almaya yol açmadığını ve 2024'te herkesin kişisel sağlık bakım rutininin önemli bir parçası olabileceğini gösterdi.

Kaynak: Haber Merkezi