Ekonomik, sosyal ve toplumsal yönü itibarıyla büyük öneme sahip asgari ücretin belirlenmesi için süreç başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan başkanlığında Ankara'da ilk toplantısını gerçekleştiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün ikinci kez toplandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde saat 13.30'da başlayan toplantıya Çalışma Genel Müdürü Mehmet Baş başkanlık ettiği 5 kişilik hükümet heyeti, TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar ve işveren tarafını temsilen 5 kişilik heyete TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç katıldı.Toplantıda işveren temsilcisi TİSK'in ilk teklifini yapması bekleniyordu. TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, toplantının ardından açıklamada bulundu.

4 ASGARİ ÜCRETLİ İKİNCİ KEZ MASADA

Bu yıl ilk defa asgari ücretin belirlenmesinde TÜRK-İŞ heyetinde 4 işçi yer alıyor. Toplantıya katılan TÜRK-İŞ heyetindeki Adana'da hastanede işçi olarak çalışan Hatice Akgedik, Ankara'da kasiyerlik yapan Meliha Nur Şıkbudak, Çorum'da yaşayan enerji işçisi Saffet Canbaz ve Bolu'da karayolları işçisi olan Durmuş Öztürk geçim şartlarını anlatarak, yeni yılda geçinebilecek ücret taleplerini dile getirmişti. İşçiler bugün de masada asgari ücretlinin geçim şartlarını anlatmak üzere toplantıda yerini aldı.

HAZİNE VE TÜİK VERİLERİ KOMİSYONDA

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinin enflasyon, alım gücü ve istihdam başta olmak üzere ekonomik veri ve raporları sundu.

MASADA RAKAM KONUŞULDU MU?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 11 Aralık'ta gerçekleştirdiği ilk toplantının ardından Türk-iş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar açıklama yapmış ve masada rakam konuşulmadığını söylemişti.

Hektaş (HEKTS) 233,20% Bedelli Sermaye Artırımı Nasıl Gerçekleşecek? Hektaş (HEKTS) 233,20% Bedelli Sermaye Artırımı Nasıl Gerçekleşecek?

Asgari ücrete yapılacak zam için işveren temsilcisi TİSK'in bugün masaya ilk teklifini sunması bekleniyordu. TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, toplantının ardından açıklamada bulundu. Hükümet, TÜİK, Hazine ve Maliye Bakanlığı temsilcilerinin yanı sıra Türk-İş heyetinde komisyonda yer alan 4 asgari ücretlinin görüşlerinin komisyonda dinlendiğini söyleyen Ramazan Ağar, "Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısında herhangi bir rakam konuşulmadı." dedi.Asgari ücret zammı için nefesler tutuldu! İkinci toplantı sona erdi, rakam konuşuldu mu?

Ağar şu ifadeleri kullandı:

"Şu anda bir sonuç yok. Görüşmeler süratle devam edecek. Yıl sonuna yaklaştık. Kısa zamanda bir mutabakata varılarak bitirilmesini arzu ediyoruz. Ama rakam belli olmadığından dolayı bir şey söyleme imkanımız yok. Geçim şartları belli. Asgari ücretli çalışan vatandaşlar, ev kirası, doğalgaz faturasını ödeyemiyor. Büyükşehirlerde 10 bin TL'nin altında kiralık ev yok. Hükümet ve işverenin yaklaşımı iyi olursa üçlü mütabakatla sonuca gideriz diye düşünüyoruz."

Son dakika haberinin ayrıntıları geliyor...

ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü kez bir araya gelmesi ve bu toplantının ardından bir zam oranının ortaya çıkması bekleniyor.

VERGİ KONUSU MASADA

Toplantıda vergi konusu da masaya yatırıldı. Türk-İş, geçtiğimiz günlerde hükümet ve muhalefete gelir vergisi konusunda önemli bir çağrıda bulunmuş ve taraflara çalışanların vergi dilimlerinin düzenlenmesini istemişti.

Toplantıda hem iş veren hem de işçi tarafı vergi dilimlerinde matrah artırılmasına yönelik talepleri iletecek. Yeniden değerleme oranının yıl için yüzde 58.46 olarak belirlenmesinin ardından çalışanlar yüzde 20'lik vergi dilimine geçecek. Gelir vergisinde dilimlerin yeniden belirlenmesi için görüşmeler sürecek.

5 FORMÜL TEK ZAM

Son iki yılda iki kez zam yapılan asgari ücret için 2024 yılında tek zam yapılması gündemde. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrete tek zam yapılacağına yönelik önemli mesajlar verdi. Türk-İş başta olmak üzere işçi kesimi asgari ücrete çift zammın devam etmesini istiyor. İşveren tarafı ise tek zam yapılmasından yana. Uzmanlar enflasyonun Temmuz ayında beklentinin üzerine çıkması durumunda ise çift zammın yeniden gündeme gelebileceğini belirtiyor.

TÜRK-İş Başkanı Ergün Atalay'da görüşmeler öncesinde açlık sınırı olan 14 bin 25 bin liranın üzerinde bir asgari ücret olacağını söylemişti. Birçok uzman isim bu veriler ışığında asgari ücrete ilişkin zam tahminlerini paylaşıyor. Uzmanlar en az yüzde 35-40 zam bekliyor. Hatta yüzde 50 oranında zam yapılması ihtimali de sıklıkla dillendiriliyor. Bu konuda 5 formül öne çıkıyor. Asgari ücrette öne çıkan 5 zam oranıu şu şekilde;

  • Yüzde 35 oranında bir zam gelirse 15 bin 392 TL olacak,
  • Yüzde 40 oranında bir zam gelirse 15 bin 962 TL olacak,
  • Yüzde 45 oranında bir zam gelirse 16 bin 532 TL olacak,
  • Yüzde 50 oranında bir zam gelirse 17 bin 103 TL olacak,
  • Yüzde 55 oranında bir zam gelirse 17 bin 673 TL olacak,
Kaynak: Haber Merkezi