Sağlık

Aşırı çay tüketimi vücuda tehlike saçıyor

Ülkemizde en çok tercih edilen içeceklerin başında gelen çay, yanlış şekilde tüketildiğinde birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Çayın bilinçsiz kullanımı böbrek hastalıklarından uyku sorunlarına kadar pek çok olumsuz sonuç doğuruyor.

Abone Ol

Çayın aşırı tüketimi, çeşitli olumsuz sonuçları beraberinde getirebilir. Bunlar arasında demir eksikliği, kansızlık ve çarpıntı yer alır. Ayrıca, aşırı çay tüketimi sindirim sisteminde olumsuz etkiler bırakarak ishale yol açabilir.

Sinir sistemine zarar veren çay, kişilerin agresif tavırlar sergilemesine neden olabilir. Çayın içeriğinde bulunan 'tanen' adlı madde, vücuda fazla alındığında kabızlık sorununa yol açabilir.

GASTRİT VE ÜLSER TEHLİKESİ VAR

Çayda kafein bulunur, ve aşırı kafein alımı mide problemlerine, özellikle gastrit ve ülser oluşumuna yol açabilir. Mide kanserine yakalanmış bireyler için çay tüketimi önerilmez. Kafein ayrıca uykusuzluğa, yani insomniaya da neden olabilir.

Ayrıca, çay tüketimi kadınlarda premenstrual sendrom adı verilen regl öncesi gerginlik sorununa yol açabilir. Buna ek olarak, çayın içeriğindeki oksalat nedeniyle böbrek taşlarına neden olabilir.

ŞEKER HASTALARI DİKKAT!

Çay tüketiminin yapılan en büyük hatalarından biri, çay içildiği için su tüketiminin ihmal edilmesidir. Bu durum, ödeme ve şişkinliğe yol açabilir. Şeker hastalarının da aşırı çay içmeleri önerilmez. Çayın aşırı tüketimi, insülin direncini artırabilir, bu da karaciğer ve pankreasın verimli çalışmasını engelleyebilir.

Çay tüketiminin yalnızca iç organlara zararları değil, aynı zamanda diş sağlığını da tehdit edebilir.

Çay, dişlerde leke oluşumuna yol açabilir. Bu nedenle, çay içtikten sonra ağzınızı çalkalamanız önemlidir.

ANNE OLMAYI PLANLAYANLAR DİKKAT

Anne olmayı planlayanlar, hamilelik sürecinde günlük 200 mg'dan fazla kafein alınmaması gerektiğini bilmelidir.