Çevre

Atatürk Parkı'na sahip çık Mersin!

Uluslararası Mersin Limanı İşletmeciliği (MİP)'in liman genişletme projesine karşı çıkan Mersin Çevre Platformu Bileşenleri, 10 bin yeterli imzayı toplayarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü'ne teslim etti. 

Abone Ol

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nde toplanan Mersin Çevre Platformu Bileşenleri, limanın Atatürk Parkı'na doğru genişletilmesi projesine karşı çıkarak toplanan yeterli imzaların teslim edildiğini belirterek, bir basın açıklaması düzenledi.

Platform adına basın açıklamasını okuyan TEMA temsilcisi Perihan Saydan Pınarbaşı, 'Mersin halkının ve bilim insanlarının itirazlarına rağmen sürdürülen bu çalışmalardan bir an önce vazgeçilmesini talep ediyor, karar vericileri Atatürk Parkı'na sahip çıkmaya davet ediyoruz' dedi.

'ATATÜRK PARKI, KENTİN ÖNEMLİ SİMGELERİNDEN BİRİDİR'

Platform adına basın açıklamasını okuyan TEMA temsilcisi Perihan Saydan Pınarbaşı 'kent merkezi içinde halka nefes aldıran, içinde çok sayıda bitki türü barındıran Atatürk Parkı, kentin önemli simgelerinden biridir' diyerek yoğun bir yapılaşmanın ve alınan göçün olduğu kent merkezi içinde halka nefes aldıran, içinde çok sayıda bitki türü barındıran Atatürk Parkı, kentin önemli simgelerinden biridir. Kentsel gelişim alanlarının, var olan doğal değerleri yok edecek, kullanımını engelleyecek, simgeselliğini etkileyecek şekilde geliştirilmemesi gerekmektedir. Mersin'de planlanan liman gelişimi, kıyı hattı boyunca uzanan ve halkın yoğun olarak kullandığı kamusal yeşil alanlarla birlikte düşünülerek tasarlanmalıdır. Liman ve rekreasyon kullanımlarına birlikte çözüm geliştirecek plan ve projelere ihtiyaç vardır. Atatürk Parkı'nın, işlevinin ve estetik değerlerinin liman aktiviteleriyle engellenmeyecek şekilde, toplumun aktif yaşantısı içinde tutulması halk sağlığı açısından da oldukça önemlidir' açıklamalarında bulundu.

'LİMAN GENİŞLETME PROJESİ ATATÜRK PARKI'NI DEĞERSİZLEŞTİRECEKTİR'

TEMA temsilcisi Perihan Saydan Pınarbaşı, liman genişletme projesinin, Atatürk Parkı'nı birçok açıdan değersizleştireceğini ifade ederek, 'Söz konusu plana göre Atatürk Parkı'nın işlevsel ve estetik açıdan değersizleşeceği ve toplumun ihtiyaçlarını karşılayamayacağı açıktır. Bunun yanı sıra deniz olgusu elde etmek amacıyla birbirine çok yakın ve birinci sınıf tarım toprağına sahip, hali hazırda narenciye bahçeleriyle ülkemize önemli katkı sağlayan Turunçlu (1), Değirmençay (1), Hamzabeyli (2) mahallelerinde açılması planlanan toplamda 4 adet taş ocağının da o alanlarda başta tarımın ve sulak alanların bitmesi olmak üzere, çevre ve hava kirliliğine neden olacak, çıkan taşların nakliyesi sırasında da zaten çok yoğun olan kent trafiğini daha da içinden çıkılmaz hale getirecektir. Büyük bir öneme sahip olan Mersin Limanı'nda yapılması istenen genişletme çalışmalarının ülkesel ve bölgesel ölçekte planlanarak geliştirilmesi gereklidir. Aynı zamanda ekonomik açıdan bu denli önemli yatırım kararları geliştirilirken ilin doğal ve kültürel değerlerine ve kentlilerin gündelik yaşantılarına saygılı bir mekansal gelişimin kurgulanması çok önemlidir. Her geçen gün etkilerini daha çok hissettiğimiz iklim krizi ve çevresel kirlenmenin getireceği olumsuzlukları bertaraf edebilmemiz için havamızı ve yeşil alanlarımızı korumamız, dahası genişletmemiz gerekmektedir. Buna karşın, Mersin Limanı, bugün kentlilerin yaşantılarını olumsuz yönde etkileyecek şekilde geliştirilmeye çalışılmaktadır. Mersin halkının ve bilim insanlarının itirazlarına rağmen sürdürülen bu çalışmalardan bir an önce vazgeçilmesini talep ediyor, karar vericileri Atatürk Parkı'na sahip çıkmaya davet ediyoruz' şeklinde konuştu.