Gündem

AYM'den gözaltında kaybedilen Babaoğlu kararı: Yaşıyor, ihlal yok

AYM, 29 yıl önce haber için çağrıldığı Siverek'ten bir daha dönemeyen Özgür Gündem gazetesi muhabiri Nazım Babaoğlu'nun nüfus kayıt incelemesinde yaşadığını öne sürdü, "hak ihlali yok" dedi.

Abone Ol

Anayasa Mahkemesi (AYM), 12 Mart 1994'te haber takibi için gittiği Urfa'nın Siverek ilçesinde gözaltına alınan ve kaybedilen Özgür Gündem Gazetesi Muhabiri Nazım Babaoğlu'na ilişkin yapılan başvuruyu karara bağladı.

AYM, nüfus kayıt incelemesinde Babaoğlu'nun 'yaşıyor' olarak görüldüğünü gerekçe göstererek, yaşam hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddiaların başvuru yollarının tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemez olduğuna hükmetti.

MA'nın haberine göre; Babaoğlu ailesi, yerel mahkemenin verdiği takipsizlik kararının Danıştay tarafından da onanması üzerine 2018 yılında Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Babaoğlu ailesinin 'yaşam hakkı ihlali' kapsamında yaptıkları başvuruyu karara bağlayan AYM, yaşam hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddiaların, hala soruşturmanın devam etmesi ve başvuru yollarının tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemez olduğuna hükmetti.

Ayrıca, hakkaniyete uygun yargılama hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın da dayanaktan yoksun olduğunu savunan AYM, makul sürede yargılamanın ihlal edildiği talebini ise kabul edilebilir buldu ve Babaoğlu ailesine yargılama giderleri için 12 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi.(HABER MERKEZİ)