HABER: Meryem KARADAĞ

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi, en düşük seviyesine indi Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi, en düşük seviyesine indi

BALIKÇILARIN EN BÜYÜK DERDİ 'MAZOT' FİYATI!

Akdeniz'de 15 Nisan'da başlayan av yasağı, 15 Eylül'de sona eriyor. Sezonun kapanmasının ardından teknelerinde bakım ve onarım çalışmalarını sürdüren balıkçılar, bir yandan da ağlarını tamir ediyor. Yeni sezon hazırlıklarını tamamlayarak, tekneleriyle trollerle ava çıkmaya hazırlanan balıkçılar, bu yıl da av sezonun bereketli geçmesini bekliyor. Balıkçılar diğer yandan ise son zamanlarda artan maliyetlerden dolayı sıkıntı yaşadıklarını ve bu senenin nasıl geçeceği konusunda hiçbir bilgi sahibi olmadıklarını da söyledi.

Balıkçıların yoğun tempo içinde çalıştıklarını anlatan Cengiz Avcı, 'Teknelerimizin bakımını yapıyoruz, yıpranan ağları tamir ediyoruz. 15 Eylül'ü bir yandan heyecanla bekliyoruz ama diğer yandan da içimiz çok buruk. Çünkü her şey çok pahalı masraflarımız biraz ağır, mazot fiyatları belli. İnşallah Allah yardımcı olur tek temennimiz ümidimiz o' dedi.

' EN BÜYÜK SIKINTIMIZ YAKIT FİYATLARI'

Balık sezonu öncesinde ağ bakım ve onarım işlemlerini yaptığını söyleyen balıkçı Balıkçı Ayhan Alıçlı, '15 Eylül'de balık sezonu başlayacak. Bizlerde sezon öncesi hazırlıklarımızı yapıyoruz. Tamirat işlerimizi hallediyoruz. Şuan en büyük sıkıntımız yakıt fiyatları nasıl olacak nereye kadar bu zamlarla yaşayabileceğim bilmiyorum. Şuan 2 kayıkta 6 kişi çalışıyoruz bunlarda benim çocuklarım yoksa ben bu işi yürütemem' diye konuştu.

'BÖYLE GİDERSE MERSİN'DE BALIKÇILIK BİTECEK!'

Sezona hazırlık yapan Balıkçı Kemal Kaçar, ' Balık sezonuna hazırlık yapıyoruz ama denize çıkıp çıkmayacağımız henüz belli değil. Artan maliyetlerden dolayı şu anda elaman dahi almış değilim. Alamam da bu gidişle. Ailemle yürütebildiğim yere kadar yürüteceğim. Yetkililere sesleniyorum; şu mazot fiyatlarını düşürün yoksa Mersin'de balıkçılık bitecek' ifadelerini kullandı.

'BİZE BİR 'BAKAN' ŞART'

Av sezonuna hazırlanan Balıkçı Kadir, 'Bu sene zor bir yıl bizi bekliyor. Maliyetlerimiz çok arttı nasıl yapacağım, nasıl o maliyeti karışılacağım bilemiyorum. Umarım balık para eder. 15 Eylül'de nasıl sevinçle denize açılacaksak Nisan'ın 15'inde de sevinçli bir şekilde bitmesini temenni ediyoruz. İnşallah balık bol olur ve maliyetlerimiz düşer. Cumhurbaşkanımız bize yardımcı olsun bizleri düşünsün. Yoksa biz bu işleri bırakmak zorunda kalacağız ve bu meslek yok olacak. Bundan 4 ay önce Karides 800-900 gidiyordu şimdiyse 300-400 TL gidiyor. Mersin'de balıkçılık bitti diyebilirim. Balıkçılık sektöründe bizim başımıza bir bakan şart aslında. Niye derseniz çünkü bir düzen yok herkes kafasına göre çünkü niye mazot artmış gidiyor, herkes ayrı ayrı bir fiyat veriyor. Bu balıkçıların hali ne olacak demiyor kimse. Biz her denize açıldığımızda 5-6 bin lirayla denize çıkıyoruz. Trollerin Allah yardımcısı olsun onları zor günler bekliyor. Umarım biz yanılırız ve daha güzel şeyler olur ama umudumuz yok işte' diye konuştu.

Balıkçılar 15 Eylül'de 'Vira Bismillah' diyerek Akdeniz'in bereketli sularına ağlarını atacak.

Editör: Haber Merkezi