Tuğçe Dokumacı

Başarır, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada  AK Parti Iğdır Milletvekili Cantürk Alagöz’ün Covid-19 döneminde 5 dolara satın aldığı aşıyı 12 dolara sattığını belirterek düşük miktarda vergi ödediğine dikkat çekti.

Alt Geçit Yapın Öğrenciler Ölmesin Alt Geçit Yapın Öğrenciler Ölmesin

Alagöz'ün şirketlerinde çoğu dönemin matrahsız olduğuna dikkat çeken Ali Mahir Başarır, "Pandemideki felaketten dolayı iş edineceksin, milyarlarca liralık aşıyı ithal edeceksin, kazandığın parayı cebine koyacaksın ve bir tek kuruş doğru düzgün vermeyeceksin. Böyle bir şey nasıl mümkün olabiliyor” dedi. 

5 yıl boyunca Cumhurbaşkanına yakın bir çok firmanın hiç vergi ödemediğini anlatan CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır şunları söyledi: “Burada bir çarpıklık var. Burada bir adaletsizlik var. 2019, 2020, 2021, 2022, 2023 Taşyapı; iktidara, Sayın Cumhurbaşkanına çok yakın bir şirket. Hiç vergi vermemiş, ama birçok ihaleyi almış. Servetine servet katmış. Nasıl vermiyor bu vergiyi. Covid-19 dönemini hepimiz hatırlıyoruz. 2019-2020, binlerce yurttaşımız öldü, dünyada büyük bir felaket vardı. Bir aşı meselesi vardı; Grup Başkanvekilimiz Sayın Murat Emir bu olayın üzerine çok gitti. Şu an milletvekiliniz olan Cantürk Alagöz’ün şirketi Alagöz Holding ve Keymen İlaç Sanayi bu holdinge bağlı bir şirket. Bu aşıları ithal etmek yoluyla Türkiye’ye getirdi. O gün çok büyük tartışmalar oldu. 5 dolara aldığın aşıyı Sayın Emir dedi ki bu kürsüden '12 dolara sattın. Felaketten büyük bir kazanım sağlıyorsunuz. Burada bir yanlış var' denildi. Tüm itirazlarımıza rağmen Alagöz Holding bu aşıları getirdi ve milyarlarca dolar ciro yaptı. Merak ettim. Değerli Iğdır milletvekiliniz ne kadar vergi verdi. Keymen Sanayi 2021, 7 milyar 575 milyon lira ciro yapmış, 2022’de 800 milyon lira ciro yapmış, 2023’te 1 milyar 300 milyon ciro yapmış. Geliyorum diğer şirketi Renoks. 2021’de 220 milyon, 2022’de 190 milyon, 2023’te 490 milyon. Diğer şirketler de 50 milyon-40 milyon yapmış. Hemen hemen dönemlerin tamamı matrahsız. Bu adamın toplam ödediği vergi 70 milyon. O günkü paraya baktığımız zaman, bugünkü kura çeviriyorum toplam 70 milyarlık bir paraya denk geliyor. Soruyorum niye vergi vermiyor. Yatırım yaptı fabrika kurdu demeyin. 5 dolara aldı, ithalat yaptı, 12 dolara sattı. Taşımadan başka bu adamın masrafı yok. En son nerede gördük? Iğdır Spor’un da başkanı; Iğdır Diyarbakır’ın maçına özel uçağıyla geldi ve pilotuna bir talimat verdi: Motoru soğutma iki saate geliyorum dedi. Peki 2021’den önce mal varlığına baktığımızda hemen hemen sıfır. Yani pandemideki felaketten dolayı kendisine iş edineceksin, milyarlarca liralık aşıyı ithal edeceksin, oradan kazandığın parayı cebine koyacaksın ve bir tek kuruş doğru düzgün vermeyeceksin.”

Kaynak: Tuğçe Dokumacı