Gündem

BASK: “Yoksulluğu kabul etmiyoruz'

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Mersin İl Temsilcisi Yusuf Özey, Haziran ayı enflasyon oranının açıklanmasının ardından bir basın açıklaması yaptı.

Abone Ol

Ebru DOST

TÜİK enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığını, memur ve emekli maaşlarının enflasyon oranı altında kaldığını söyleyen Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Mersin İl Temsilcisi Yusuf Özey, 'TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, Haziran ayında enflasyon (TÜFE) yüzde 3,92 artmış, Bağımsız araştırma grubu olan ENAGRUP (Enflasyon Araştırma Grubu)'a göre ise bu oran yüzde 8,54 'dür. BASK olarak talebimiz memurun alım gücünün artması için en düşük memur maaşı 33.789 ₺ olmalı, kademeli olarak meslek ve unvanlara göre bu ücret artmalıdır ve tüm konfederasyonlar sürece dahil edilmelidir' dedi.

'BU BEDEL MEMUR VE EMEKLİLERE ÖDETİLEMEZ!'

İl temsilcisi Özey yazılı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

'TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, Haziran ayında enflasyon (TÜFE) yüzde 3,92 artmış, Bağımsız araştırma grubu olan ENAGRUP (Enflasyon Araştırma Grubu)'a göre ise bu oran yüzde 8,54 'dür. Yine TUİK' e göre 12 aylık enflasyon yüzde 38,21 iken ENAG' a göre yüzde 108,58'dir. Böylelikle yılın ilk altı aylık enflasyonu yüzde 19,77 olmuş, her zaman olduğu gibi yine memur ve emeklilere verilen ücretler enflasyon altında kalmıştır. İlk altı ay için verilen yüzde 8'lik artış erimiş, alınan artıştan daha fazla enflasyon farkı oluşmuştur. Kaldı ki bu rakamlar gerçeklerle uyuşmayan TÜİK rakamlarıdır. TÜİK tarafından açıklanan bu rakamlar vatandaşlarımızın çarşıda, pazarda ve genel olarak günlük hayatta yaşadığı enflasyonu yansıtmamaktadır. Memur ve emekli maaş artış hesaplamaların TÜİK verilerine göre yapılıyor olmasının ve TÜİK'in hesaplamalarının sahada gerçeklerle uyuşmamasının bedeli memur ve emeklilere ödetilemez!'

'Tüm konfederasyonlar sürece dahil edilmelidir'

Asgari ücret zammının ardından, memur ve emekli maaş artışının da meclis gündeminde olduğu bu dönemde, 'BASK olarak talebimiz memurun alım gücünün artması için en düşük memur maaşı 33.789 TL olmalı, kademeli olarak meslek ve unvanlara göre bu ücret artmalıdır ve tüm konfederasyonlar sürece dahil edilmelidir' diyen Özey,'Sayın Cumhurbaşkanının seçimden önce vermiş olduğu sözlerden biri en düşük memur maaşının 22 bin TL olacağı ve en düşük memur maaşının en düşük işçi maaşından az olmayacağıdır. Bu söz verildiğinde asgari ücret 8500 TL idi. Yani en düşük memur maaşı asgari ücretin 2,58 katı olacaktı. Ancak günümüzde asgari ücret 11.402 TL olmuştur. Sadece bu durumdan bakacak olursak verilen söz gereği en düşük memur maaşının 29.400 TL olması gerekmektedir.

Aynı şekilde işçilerimiz Temmuz ayında toplu sözleşme gereği yüzde 15 artış alacaklardır. En düşük memur maaşında gerekli güncelleme yapılmaz ve 22 bin TL bandında bırakılırsa verilen söz yerine getirilmemiş, en düşük memur maaşı yine en düşük işçi maaşının gerisinde olacaktır. Bu hafta TBMM gündemine gelmesi beklenen maaş artışı düzenlemeleri için tüm konfederasyonlar sürece dahil edilmelidir.

Ücretler, arasındaki adaletsizliğin arttığı şu dönemde sorunun çözülmesi için kapsamlı bir değişiklik şart olmuştur. BASK olarak talebimiz memurun alım gücünün artması için en düşük memur maaşı 33.789 TL olmalı, kademeli olarak meslek ve unvanlara göre bu ücret artmalıdır' açıklamalarında bulundu.

BASK/AR-GE Birimi tarafından yapılan bir araştırmayı da paylaşan Özey, TÜİK' in açıkladığı Haziran ayı enflasyon oranına göre (aile yardımı hariç) bazı unvanlardaki memurların aylıklarındaki erime olduğunu belirterek bir özet rapor paylaştı.

9/1 derece ve kadrodaki bir memurun kaybı 1009,12 TL,

7/1 derece ve kadrodaki bir öğretmenin kaybı 1144,44 TL,

8/3 derece ve kadrodaki bir pratisyen doktorun kaybı 1650,37 TL,

12/3 derece ve kadrodaki bir hemşirenin kaybı 1107,19 TL,

11/1 derece ve kadrodaki bir teknisyenin kaybı 1058,10 TL,

1/4 derece ve kadrodaki bir mühendisin (büro) kaybı 1752,99 TL'dir.