Tuğçe Dokumacı

Kuvvetli Yağışa Karşı Ekipler Sahada Kuvvetli Yağışa Karşı Ekipler Sahada

Tarsus’ta düzenlenen 3. Uluslararası Tarsus Festivali kapsamında, tarım ve iklim konuları üzerine yapılan söyleşi büyük ilgi gördü. Moderatörlüğünü Yekta Kopan’ın üstlendiği söyleşide, gazeteci Cem Seymen ile Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, iklim krizi ve sürdürülebilir tarım hakkında önemli paylaşımlarda bulundu. Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin tarım projeleriyle ilgili bilgi verirken, çevre dostu uygulamalarla bölgedeki üreticiye nasıl destek sağladıklarını anlattı.

Seçer: “Tarıma Desteğimizi Yüzde 80 Artırdık”
Ziraat mühendisi olduğunu hatırlatan Başkan Seçer, 2019 yılından bu yana tarıma verdikleri desteği her geçen yıl artırdıklarını belirtti. Tarıma ayrılan bütçede bu yıl %80’lik bir artışla destekleri 215 milyon TL’ye çıkardıklarını vurgulayan Seçer, “Bölge bir tarım bölgesi, dolayısıyla çiftçilerimize fide, fidan, hayvancılık ve sulama gibi alanlarda destek sağlıyoruz,” dedi. Seçer, ayrıca yenilenebilir enerjiye verdikleri önemin altını çizerek, sulama kooperatiflerine güneş enerji santrali desteği sağladıklarını, böylece üreticinin elektrik ihtiyacının çevre dostu kaynaklardan karşılanmasına olanak sunduklarını belirtti.

“Hükümetin Boş Bıraktığı Alanlarda Belediyeler Destek Olmalı”
Seçer, tarıma destek vermenin belediyelerin asli görevi olmadığını, ancak ihtiyaç duyulan alanlarda hükümetin boşluk bıraktığı noktalarda belediyelerin devreye girmesi gerektiğini söyledi. Halkın geçim zorluğu yaşadığı bir dönemde “Cumhuriyet Halk Partili Belediyeler olarak halkın yanında olmaktan gurur duyuyoruz” diyen Seçer, belediyelerin, halkın ihtiyaçlarına en yakın kurumlar olarak bölgesel tarım üretimini desteklemesi gerektiğini vurguladı.

GES Destekleriyle Onarıcı Tarım Adımları
Başkan Seçer, konuşmasında Avrupa ülkelerinin onarıcı tarım uygulamalarını önemsediklerini belirtti ve Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak onarıcı tarım adına önemli projeler yürüttüklerini söyledi. Cem Seymen’in onarıcı tarım konusunda yaptıkları çalışmaları sorması üzerine, GES desteklerinin çiftçiyi hem ekonomik hem de çevresel anlamda güçlendirdiğini ifade etti. "GES destekleri, üreticiyi karbon ayak izini azaltmaya teşvik ediyor; böylece kimyasal gübre yerine organik tarıma yöneliyoruz. Ata tohumlarını destekleyerek sürdürülebilir tarımı teşvik ediyoruz," dedi.

“Bilinçli ve İsrafı Önleyen Projelere İhtiyacımız Var”
Büyükşehir Belediyesi olarak kaynakları en verimli şekilde kullanmaya çalıştıklarını belirten Seçer, Türkiye tarımında en büyük sorunlardan birinin kaynak israfı olduğuna dikkat çekti. Tarıma destek projeleri arasında yer alan ve 2020 yılında başlattıkları ‘Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim’ projesi hakkında bilgi vererek, 300 yeni çiftlik kurduklarını ve bunun %50’sinin kadın çiftçiler tarafından işletildiğini anlattı. Mersin’e 5 yılda yaklaşık 25 bin küçükbaş hayvan kazandırdıklarını söyleyen Seçer, “Projeler doğru şekilde yönetildiğinde, tarım alanında çok daha güçlü sonuçlar elde edebiliriz,” dedi.

Söyleşi sonunda Cem Seymen, tarımda sürdürülebilir ve ekolojik bir yaşam modeline katkıda bulunan projeleri dolayısıyla Başkan Seçer’i tebrik etti.

Kaynak: Tuğçe Dokumacı