Devrim Kartal

Son dönemde bedelli askerlik yapan vatandaşların dile getirdiği şikayetler, Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşındı.

Bedelli askerlik kapsamında 217 bin 871 TL ödeyen vatandaşlar, 30 gün boyunca kışlada kalma zorunluluğundan şikayet ederek, bu sürecin tamamen kaldırılmasını talep ediyorlar.

Mevcut uygulamada, bedelli askerlik yapan vatandaşlar, belirli bir bedel karşılığında 6 aylık zorunlu askerlik süresinden muaf tutuluyor. Ancak bu muafiyet, yaklaşık 30 günü bulan kışla süresinin tamamlanması koşuluyla mümkün oluyor. Birçok vatandaş, bu 30 günlük sürenin iş ve aile hayatını olumsuz etkilediğini belirtiyor.

Alper Söken: “Bu Süreç Hem Maddi Hem Manevi Yük Getiriyor”

Konuya dair görüşlerine başvurduğumuz Mersinli vatandaş Alper Söken, bedelli askerlik yapma sürecini değerlendirerek şunları söyledi: “Yüksek bir bedel ödeyerek bedelli askerlikten yararlanıyoruz, ancak bu 30 günlük kışla süresi hayatımızda ciddi bir boşluk yaratıyor. İşimizden, ailemizden ve günlük yaşamımızdan kopmak zorunda kalıyoruz. Bu sürecin fiilen yapılması bize manevi bir yük getiriyor. Biz, kışlasız askerlik seçeneğinin getirilmesini istiyoruz.”

Meclis Gündeminde Yeni Tartışmalar

Ekmen, gençlerin 217 bin 871 lirayı ödeyerek yaklaşık 30 günü bulan bir süreci kışlalarda geçirerek askerlik hizmetinden muaf hale geldiğini belirterek, “Ancak bunun devlete getirdiği yük ile gençlere getirdiği maliyet yeterince tartışılmıyor. Bir bedeli askerlik platformu var. Bunu zaman zaman bizlere de ulaşarak gündeme getirmemizi ifade ediyorlar. Ve böyle bildiriler yayınlıyorlar. Bu bildirilerde; yüz binleri bulan bedelli askerlik bekleyen gençlerin 217 bin lirayı bir araya getirme zorluğunun yanında bir aylık kâğıt üstünde yapılan bir eğitimle gerçek bir askeri ordu sisteminin parçasına dönüşmediklerini ifade ediyorlar. 30 günlüğü bulan askerlik süresinin fiilen yapılma zorluğunun kaldırılmasını talep ediyorlar.” ifadelerini kullandı.

Ekmen, şöyle devam etti:

Mersin'in Tarihi Hazinesi: Olba Antik Kenti Mersin'in Tarihi Hazinesi: Olba Antik Kenti

“Biliyorsunuz; Yemen türküsünde, ‘zenginimiz bedel verir, askerimiz fakirdendir der.’ Zaten bedelli askerlik bugün 217 bin liralık bir ücretle insanların çok zor şartlarda karşılayabildiği bir rakamdır. Aslında işin doğrusu profesyonel orduya geçip herkes için ödenebilir bir rakamı bedel olarak tayin etmektir. Aslında güçlü bir devlet olduğumuzda profesyonel orduya tam olarak geçtiğimizde güçlü bir ekonomiye sahip olduğumuzda bir bedel de almaya gerek kalmayacaktır.”

Kaynak: Devrim Kartal