Genel

Blinken, 8'inci kez Ortadoğu turuna çıkıyor

ABD'nin WSJ gazetesine konuşan yetkililer, Başkan Biden'ın Mısır ve Katar üzerinden, ateşkes teklifini kabul etmesi için Hamas'a baskı yapmaya çalıştığına ama bu çabanın ters teptiğine işaret etti.

Abone Ol

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığı 7 Ekim 2023'ten bu yana sekizinci kez Ortadoğu turuna çıkacak.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, ABD Dışişleri Bakanlığı, Bakan Blinken'in 10-12 Haziran tarihleri arasında Mısır, İsrail, Ürdün ve Katar'a gideceğini duyurdu. Blinken'in ziyareti, ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze'de ateşkes ve rehine takasını öngören üç aşamalı anlaşma teklifini kamuoyuna duyurmasının ardından gerçekleşecek. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Bakan, ateşkes teklifinin nasıl hem İsraillilere hem Filistinlilere fayda sağlayacağını ele alacak" denildi. Açıklamaya göre, Blinken ayrıca bu teklifin 'Gazze'deki acıları hafifleteceğinin, insani yardımlarda büyük bir artış yaşanmasını sağlayacağının ve Filistinlilerin yaşadıkları yerlere geri dönmesine izin vereceğinin altını çizdi'.

WSJ'DEN 'BIDEN' İDDİASI: BASKI ÇABASI TERS TEPTİ

Öte yandan, ABD basınına yansıyan haberlerde, ABD Başkanı Biden'ın, sunulan ateşkes teklifini kabul etmesi için arabulucu ülkeler Katar ve Mısır'ın Hamas'a baskı yapmasını sağlamaya çalıştığı iddia edildi. The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin görüşmelere aşina yetkililere dayandırdığı haberine göre, Hamas'ın siyasi bürosuna ev sahipliği yapan Katar ve Mısır, Hamas liderleri ile son günlerde yaptıkları konuşmalarda, eğer İsrail ile ateşkesi kabul etmezlerse, gözaltı, varlıklarının dondurulması, yaptırım ve başkent Doha'dan çıkarılma gibi bir dizi uygulama ile karşı karşıya kalabileceklerini iletti. 

Bu 'tehditlerin' ABD'nin isteği üzerine yapıldığına dikkat çeken gazete, "Bu, arzu edilen etkinin tersini beraberinde getirdi" diyerek Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin perşembe günü yaptığı açıklamaya atıfta bulundu. Haniye, o gün yaptığı açıklamada, sundukları şartları karşılamayan bir anlaşmayı kabul etmeyeceklerini söylemişti. Gazze'deki Hamas lideri Yahya Sinvar'ın mesajını ileten Haniye, teklifin savaşın sona ermesini garanti etmediğini, bu sebeple Hamas için kabul edilemez olduğunu belirtmişti.

'MISIR VE KATARLI YETKİLİLER ABD'NİN YAPTIRIM UYARILARINI İLETTİ'

WSJ'ye göre, ABD'nin Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William J. Burns, Katar ve Mısırlı yetkililerden Haniye'ye bir mesaj iletmesini söylemişti. Buna göre, Haniye'ye uluslararası arabulucuların anlaşmanın ilk aşamasının üçüncü haftası itibarıyla kalıcı ateşkes görüşmelerinin başlayacağını garanti edeceği, anlaşmanın ilk aşamasının beşinci haftasına gelindiğinde ise kalıcı ateşkesin şartları üzerine anlaşma sağlanacağı iletilecekti. Bu şartlar, yazılı ateşkes teklifinin de bir parçasıydı. 

Hamas lideri İsmail Haniye, bu öneriyi reddederek, yalnızca İsrail'in kalıcı ateşkese olan bağlılığını yazılı olarak dile getirmesi halinde anlaşmayı kabul edeceklerini ifade etti. Bunun ardından ise Mısır ve Katarlı yetkililer, Hamas liderine ABD'nin kendilerinden olası yaptırım, gözaltı ve tutuklama uyarılarını iletmesini istediğini söyledi. 

CNN: NETANYAHU, ABD'NİN BASKISINA DİRENECEK

ABD basınına yansıyan bir başka haberde ise İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun Gazze’deki saldırılar sonrasına ilişkin bir plan hazırlanması konusunda ABD’nin baskısına büyük ihtimalle karşı koyacağı belirtildi. CNN International'ın 3 Haziran tarihli ve ABD’li yetkililer arasında dolaşıma giren CIA raporuna atıfta bulunarak paylaştığı haberinde, Netanyahu’nun Gazze’deki saldırılar sonrasına ilişkin planı ele alındı. Habere göre, CIA raporunda, İsrail içinde Gazze’ye yönelik saldırılar sonrasına ilişkin plan konusunda bir fikir birliği bulunmadığı ve kabinedeki bakanların farklı görüşlere sahip olduğu belirtildi.

İsrail’deki koalisyon hükümetinin Gazze Şeridi'ndeki saldırılar sonrasına ilişkin kritik konularda derin bir bölünme içinde olduğu değerlendirilen raporda, Başbakan Netanyahu’nun ABD’nin saldırılar sonrasına ilişkin plan oluşturulmasına dair baskısına da muhtemelen karşı koyacağı değerlendirmesine yer verildi.

ABD Başkanı Joe Biden, Time dergisindeki mülakatında, kamuoyunun 'İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun kendi siyasi geleceği için Gazze'deki savaşı uzattığı' sonucuna varması için tüm nedenlerin bulunduğunu söylemişti. İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz, Netanyahu'nun Gazze'deki saldırılar sonrasına ilişkin 8 Haziran'a kadar bir planı onaylamaması halinde partisinin hükümetten çekileceği tehdidinde bulunmuştu.

Gazze'de askeri bir yönetimin kurulmasını kabul etmeyeceğini belirten İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant da İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'ya, konuya ilişkin bir karar vermesi ve İsrail'in Gazze Şeridi'nde sivil-askeri bir rejimin olmayacağını ilan etmesi ve Hamas'a alternatif bir yönetimi teşvik etmesi çağrısında bulunmuştu.

CENTCOM: YÜZER İSKELE TEKRAR YERİNE KONULDU

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) da dün bir açıklama yaparak 17 Mayıs'ta kurulumu tamamlandıktan kısa bir süre sonra fırtına nedeniyle parçalara ayrılarak işlevsiz hale gelen Gazze'deki yüzer iskelenin tamirinin bitirilip tekrar yerine konulduğunu duyurdu.

CENTCOM'un sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, yüzer iskelenin dün yerel saatle 14.15 civarında Gazze sahiline yeniden kurulduğu belirtildi. Açıklamada, "Önümüzdeki günlerde CENTCOM, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansının desteğiyle Gazze'ye hayati gıda ve diğer acil durum malzemelerinin hareketini kolaylaştıracak" denildi.