Genel

Bloomberg: Türkiye, Askeri Jet Motorları İçin ABD'nin Onayını İstiyor

Bloomberg'e konuşan yetkililer, Türkiye'nin yerli yapım askeri jetlerinde kullanmak üzere GE Aerospace motorları almak için ABD'nin onayını istediğini söyledi.

Abone Ol

Türkiye'nin yerli yapım askeri jetlerinde kullanmak üzere GE Aerospace motorları almak için ABD'nin onayını istediği ileri sürüldü. Bloomberg'den Selcan Hacaoğlu'na konuşan konuya aşina Türkiyeli yetkililer, Türkiye'nin eğitim uçağı üretim programı için F404 motorları almak istediğini söyledi. Haberde, ABD'nin söz konusu onayı vermesi halinde, bunun Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi almasının ardından yaşanan gerilimin hafiflemeye başladığı yönünde bir diğer sinyal olacağı değerlendirmesinde bulunuldu. Yetkililer, Türkiye'nin eskimekte olan T-38 ve F-5'lerden oluşan Northrop Grumman Corp. filosunun yerine yerli yapım Hürjetleri kullanmak istediğini, bunun için de GE Aerospace motorlarını kullanmak istediğini söyledi. 

'İŞBİRLİĞİMİZİ DERİNLEŞTİRMEK İÇİN SABIRSIZLANIYORUZ'

Bloomberg'in konuyla ilgili yorum talebine yanıt veren Ankara'daki ABD Büyükelçiliği'nden bir yetkili, "Kilit bir NATO müttefiki olan Türkiye ile savunma işbirliğimizi daha da derinleştirmek için sabırsızlanıyoruz" ifadelerini kullandı. Yetkili, GE Aerospace ve Türkiye ile ilgili spesifik meseleler hakkında yorumda bulunmayacaklarını söyledi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu ay Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na katılmak üzere New York'ta olmasının ve burada ABD'li yetkililer ve iş dünyasından temsilcilerle bir araya gelmesinin beklendiği hatırlatılan haberde, Türkiye'nin hava kuvvetlerini güncelleştirme planları kapsamında, Kaan savaş uçağı projesinde kullanılmak üzere GE Aerospace F110 motorları da istediği bilgisi verildi. Habere göre, Türkiye, Almanya'dan da Eurofighter jetlerinin satın almak için onay vermesini istiyor. 

'SİLAHLI VERSİYONLARINI DA ÜRETMEYİ PLANLIYORLAR'

Cincinnati merkezli GE Aerospace, dünyanın en büyük jet motoru üreticisi durumunda. Şirketin TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI) ile de bir iş ortaklığı bulunuyor. Bloomberg'e açıklamada bulunan bir GE Aerospace sözcüsü, TEI'nin 'Türkiye'de montaj, denetleme ve teste ek olarak F404 motorlarının bakımı, tamiri ve elden geçirmesi için' kullanılmasının amaçlandığını söyledi. Yetkililer, Hürjet'in eğitim uçağı olarak tasarlandığını, Türkiye'nin jetin silahlı versiyonlarını da üretmeyi planladığını bildirdi.