Sağlık

Böbrek hastalığının 5 nedeni

Kronik böbrek hastalığı, çoğunlukla erken dönemlerde neredeyse belirti vermeyen ve böbrek fonksiyonlarının kaybedilmesi ile ileri evrelerde ortaya çıkan bir hastalık olarak biliniyor. Hastalığın belirtileri her hastada farklı olmakla beraber bir dizi nedenle ortaya çıkabiliyor. Nefroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Gökhan Temiz, kronik böbrek hastalığının 5 yaygın nedenini açıkladı.

Abone Ol

1-DİYABET 

Diyabet, yüksek kan şekeri seviyeleri nedeniyle böbrek hasarına yol açabiliyor. Böbrekler, kanı temizleyerek fazla şeker ve atıkları vücuttan uzaklaştırmakla görevlidir. Ancak sürekli yüksek kan şekeri, böbreklerin bu işlevini yerine getirememesine neden olabiliyor.

2-YÜKSEK TANSİYON 

Yüksek tansiyon (hipertansiyon), böbrek dokusuna zarar vererek böbreklerde damarların daralmasına da yol açabiliyor. Bu da böbrek fonksiyonlarının zamanla azalmasına neden olabiliyor.

3-AİLE GEÇMİŞİ 

Aile geçmişi, kronik böbrek hastalığının riskini artırabiliyor. Eğer ailenizde KBH öyküsü varsa, bu hastalığa yakalanma olasılığınız diğer hastalara kıyasla daha yüksek oluyor.

4-İLAÇLAR 

Belirli ilaçlar böbreklere zarar verebiliyor. Özellikle kronik ağrı veya romatizma tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar böbrekler üzerinde olumsuz etkilere neden olabiliyor. Bu durum böbreklerin fonksiyonlarını bozarak işlevini yerine getirememesine neden olabiliyor.

5-OTOİMMÜN HASTALIKLAR 

Bazı otoimmün (bağışıklık sistemi ile ilgili) hastalıklar vücudun kendi böbrek dokusuna saldırmasına neden olabiliyor.