Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) tarafından Kobanê Kumpas Davası'nın tüm aşamalarında yaşanan hukuk dışı uygulamaların araştırılması için verilen Araştırma önergesi Genel Kurul'da görüşüldü. Önergenin gerekçesi üzerinden söz alan Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Avukat Ali Bozan, 'Kobanê Kumpas Davası; oluşumu, uygulanışı ve yönlendirenleri itibariyle bir kurgu davasıdır. Bu kumpas davasında işletilen hukukun adı, Erdoğan 'Hukuku'dur. Yargının kendi iradesini tek adama teslim ettiği açıktır' diye konuştu.

'TALİMATLA HDP'YE AÇILAN KAPATMA DAVASINA DELİL YARATMA GAYESİNİ TAŞIDILAR'

7 Ekim 2014 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Kobanê düştü, düşüyor' sözünü anımsatan Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Av. Ali Bozan, Kobanê olaylarında yaşanan ölümlerin Erdoğan'ın sarf ettiği bu sözün ardından başladığını söyledi. 6-8 Ekim Kobanê olaylarının ardından geçen 6 yılın ardından tamamen hukuk dışı bir şekilde Kobanê Kumpas Davası için alelacele iddianame hazırlandığı ve iddianamenin Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilerek, oluşumu, uygulanışı ve yönlendirenleri itibariyle bir kurgu davasının ilk adımlarının atıldığını ifade etti.

Tamamen planlı bir kumpas davası için gerekli tüm hazırlıkların yapıldığı vurgusunu yineleyen Milletvekili Bozan, 'Davaya bakmak üzere özel bir mahkeme heyeti oluşturuldu. İddianame kabul edilir edilmez dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, iktidarın küçük ortağı Devlet Bahçeli ve Fahrettin Altun tarafından mahkeme heyetini baskılayacak açıklamalar yapıldı. AKP iktidarı, 6-8 Ekim olaylarındaki kendi sorumluluğunu ve IŞİD barbar çetelerine sunduğu desteği örtbas etme çabası içerisindeydi. Aynı zamanda yine AKP iktidarının talimatıyla HDP'ye açılan kapatma davasına delil yaratma gayesini taşıdılar. Dosyada unutulan 5 sayfalık bilgi notu başlıklı imzasız 26.10.2018 tarihli belge bunun açık kanıtıdır' dedi.

'KOBANİ KUMPAS DAVASI, ÖZETLE KOBANİ'DE BOŞA DÜŞEN HESAPLARIN ÖFKESİNİN İNTİKAMIDIR'

'Bu kumpas davasında işletilen hukukun adı, 'Erdoğan Hukuku'dur' diyen Bozan, 'Yargının kendi iradesini tek adama teslim ettiği açıktır. Suçlanan siyasetçilerin adil yargılanmasının yapılmadığı, savunma hakkının tanınmadığı, duruşma periyotlarının bile iktidarın siyasi hedefleri doğrultusuna denk düşecek şekilde ayarlandığı bu davanın evrensel hukuk karşısında hiçbir geçerliliği yoktur. Kobanê Kumpas Davası, özetle Kobanê'de boşa düşen hesapların öfkesinin intikamıdır' ifadelerini kullandı.

'TARİH; KÜRTLERİ, 'ORTADOĞU'YU IŞİD'DEN KURTARAN KAHRAMANLAR' OLARAK YAZAKTIR'

Dava mütalaasının 5 bin 268 sayfadan oluştuğunu ve bu mütalaanın kopyala-yapıştır usulüyle hazırlandığını dile getiren Bozan, 'Hukuksuzca alelacele karara bağlanmaya çalışılan bir davayı konuşuyoruz. Davada yargılanan siyasetçilerden Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Sebahat Tuncel ve Zeynep Karaman'ın sorguları dahi yapılmadan savcılıktan mütalaa alındı. Yargılama hukuksuzluklar silsilesi ile devam ediyor. Yargılanan siyasetçilerden 5 bin 268 sayfalık iddianame ve yüzlerce klasörlük evraklara karşı 28 gün içerisinde savunmalarını tamamlamaları isteniyor. Dün yapılan duruşma 1 Ağustos 2023 tarihine ertelendi. Tarih; Kürtleri, 'Ortadoğu'yu IŞİD'den kurtaran kahramanlar' olarak, bu utanç davasının arkasındaki siyasileri de 'IŞİD ile mücadele edenleri kumpasla yargılayanlar' olarak yazacaktır. Yapacağımız şey çok basit. 'Kobanê olaylarındaki hakikatler araştırılsın' diye el kaldırmak' diye konuştu. (haber merkezi)

Bakanlık'tan 'Teğmenler' Açıklaması Bakanlık'tan 'Teğmenler' Açıklaması
Editör: Haber Merkezi