Somali Cumhurbaşkanın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Muhammed'in İstanbul’da motokurye Yunus Emre Göçer’e çarparak ölümüne sebep olması ve ülkesine kaçmasının peşinden, motokuryelerin yaşadığı iş cinayetleri gündeme geldi.
Birgün'de yer alan habere göre, CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, 2022 senesinde 18 yaşının altında 7 çocuk işçi motokuryenin yaşamını kaybettiği verisini paylaşarak, “En çok İstanbul’da motokurye ölümü yaşandı. Geçen yıl megakentte 27 motokurye iş cinayetlerinde can verdi. Verilerde kurumsal firmaların aksine küçük işletmelerde çalışan motokuryelerin daha çok iş cinayetlerine kurban gittiği görülüyor. Geçen yıl restoranlarda çalışan 34 motokurye yaşamını kaybetti” dedi.
CHP’li İlgezdi iktidara seslenerek, “Bu duruma karşı bir an önce tedbir alın. Daha fazla canımız müşterilerine sipariş yetiştirmek uğruna yaşamını kaybetmesin” diye konuştu.
Kurye Hakları Derneği’nin 2022 yılı raporuna göre geçen yıl en az 58 motokurye iş cinayetlerinde yaşamını kaybettiğini, pandeminin peşinden şirketlerin yeni pazarlama stratejisinin sonucu motokuryelikte artış yaşandığını vurgulayan CHP Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, bu çalışanların ortak sorunları hakkında şunları söyledi:
“Bu artış iş cinayeti verilerine de yansıdı. 2021 senesinde 30 motokurye iş cinayetinde yaşamını kaybetmişken, 2022 senesinde yüzde 100’lük artışla sayı 58’de ulaştı. 2023 senesinde ise iş cinayetlerinde yaşamını kaybeden motokurye sayısının 60’ı aşması bekleniyor. Motokuryelerin iş cinayetlerine kurban gitmesi ise onların çalışma koşulları ve tam anlamıyla bir meslek tanımlarının olmamasından kaynaklı. Genel kabule göre şahıs şirketi üzerinde çalışan motokuryeler ve işçi motokuryeler var ama sektörde kaçak işçi çalıştırma da yaygın bir uygulama. Özellikle sokak arası restoranlarda çocuk işçi çalıştırma, kişisel koruyucu donanım olmadan ve yeterli kontrolleri yapılmamış, hatta arızalı araçla çalıştırma yaygın.”
"Cep harçlığı yapıyor"
“Motokuryelikte dikkat çeken istihdam ise üniversite gençlerinin cep harçlığı, başka bir meslekte çalışanların da fazladan iş olarak çalışması. Üniversite mezunu olup da kendi alanında iş bulamadığı için motokuryelik yapmaya başlayan yurttaş da küçümsenmeyecek sayıda… ILO, 2018 senesinde yaptığı bir revizyonla İstihdam Statüleri Sınıflandırılmasına ilave olarak kendi hesabına çalışanları da otorite türüne göre bağımlı ve bağımsız statüde olmak üzere ikiye ayırdı. Tüm bunların haricinde ücretli veya esnaf kuryelerin hukuki statülerinden bağımsız olarak çalışma hayatında karşılaştığı ortak problemler da mevcut. Bu sorunların başlangıcında ise sağlık ve güvenlik riskleri geliyor. Üzerlerindeki dağıtım baskısı, trafik koşullarının içerisinde var olan yapısal sorunlarla birleşerek onların her an kazayla burun buruna gelmesine yol açabiliyor. Dolayısıyla gündelik yaşamda trafikte karşılaşılması muhtemel olan herhangi bir kaza, bir kurye için iş kazası niteliği taşıyabiliyor.”