Sabah’tan Faruk Erdem’in haberine göre; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve ilgili 6 bakan tarafından kamuoyu ile paylaşılan yeni Orta Vadeli Program’da (OVP) bir önceki programda olduğu gibi çalışma modellerinde değişiklikler yer aldı.
"DAHA VERİMLİ BİR İŞ-YAŞAM DÖNEMİ BAŞLAYACAK"
Böylece pandemi döneminde gündemimize giren uzaktan çalışma, esnek çalışma gibi kavramlar, yasal düzenlemelerle uygulamaya geçecek.
Uygulamayla çalışanların verimliliğinin artırılması, iş ve yaşam dengelerini sağlayacak biçimde düzenlemeler yapılması öngörülüyor. İş ile özel hayat arasında bir denge kurularak, daha verimli bir iş-yaşam döneminin başlatılması hedefleniyor.
YENİ SEKTÖRLER GELİYOR
Yeni dönemin gelişmeleri ve teknolojik değişimlerle yeni meslekler oluşması, bu yönde tedbirler almayı da gerektiriyor.
Bazı sektörler artık ortadan kalkarken, geleceğin meslekleri ve çalışma biçimlerinin onların yerini alması bekleniyor.
Hal böyle olunca da yeni döneme uygun mesleki eğitim ve çalışma şekli zorunlu hale geliyor. Resmi Gazetede detaylı bir biçimde yayımlanan Orta Vadeli Program, bu kapsamda sektörel dönüşümlerle ilgili tedbirleri de barındırıyor.
NELER DEĞİŞECEK?
Peki hayata geçirilmesi beklenen yeni uygulamalarla neler değişecek? İşte yanıtları:
1 - Uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma ile platform çalışması gibi yeni nesil çalışma modelleri doğrultusunda, işgücü piyasasının ihtiyaçları, kadın erkek fırsat eşitliği ve iş-özel yaşam dengesini gözeten düzenlemeler yapılacak. Böylece hem kamuda hem özel sektörde daha kısa süreli ya da esnek saatlerde çalışma imkanları getirilecek.
2- İş Kanununda sosyal taraflarla diyalog halinde yapılacak değişiklikler ve bu doğrultuda gerçekleştirilecek ikincil mevzuat çalışmaları ile işgücü piyasalarında güvenceli esneklik sağlanacak.
3 - Yeşil ve dijital dönüşümün işgücü piyasalarına yansımaları analiz edilerek, uyum ve adil geçiş sürecine yönelik programlar hayata geçirilecek.
HER YAŞA UYGUN MESLEK
Öte yandan Orta Vadeli Program yeni çalışma şekillerini hayata geçirmeyi planlarken, bireylerin her yaşta aktif kalabilecekleri tedbirleri de içeriyor. Böylece, yaşı ne olursa olsun çalışmak isteyenlere uygun alanlar açılmış olacak.
Program bu yeniliği şöyle ifade ediyor: “Bireylerin istihdamda kalmalarının temin edilmesi ve sahip oldukları becerilerin günümüz ihtiyaçlarına uyarlanması için aktif yaşlanma yaklaşımını içerecek şekilde hayat boyu öğrenmeye katılım artırılacaktır. Hayat boyu öğrenmenin ekonomiye katkısının artırılmasına yönelik müfredat analizi ve mevzuat güncellemesi yapılacaktır."
NASIL VE NE ZAMAN YAPILACAK?
Yeni nesil çalışma biçimleri ve sektörel dönüşümlerle ilgili takvim de belirlendi. Buna göre kanun ile yapılacak olan uzaktan ve kısmi, geçici süreli çalışma, esnek saatli çalışma gibi yeniliklerin 2025'in ilk çeyreğinde hayata geçirilmesi planlanıyor. Bu konuda mevzuat değişikliği, Meclis'e gelerek yasalaşacak.
Yine 2025'in ilk çeyreğinde İş Kanunu'nda yapılacak değişiklikler sosyal taraflar ile diyalog halinde hayata geçirilecek.