Devrim Kartal

Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Sinan Canpolat, kira sözleşmelerinde yeni bir döneme girildiğini ve bu düzenlemenin hem kiracılar hem de ev sahipleri için koruyucu bir nitelik taşıyacağını belirtti. Canpolat, yıl sonuna kadar e-Devlet üzerinden dijital ortamda düzenlenecek kira kontratlarının, taraflar arasındaki anlaşmazlıkları en aza indireceğini söyledi.

"Taraflar Daha Temkinli Olacak"

Canpolat, yeni uygulamanın özellikle kira artış davalarında sıkça karşı karşıya gelen kiracılar ve ev sahipleri için olumlu sonuçlar doğuracağını vurguladı. e-Devlet üzerinden yapılacak kontratların, devletin kontrolü altında olması sayesinde anlaşmazlıkların azalacağını ifade etti. Ayrıca, bu entegrasyonun kayıt dışı ekonomiyle mücadelede de etkili olacağını belirtti.

Kira Kontratları Dijital Ortamda İmzalanacak

Yeni düzenleme kapsamında, kira kontratlarının Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Risk Analiz Genel Müdürlüğü ile Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü entegrasyonu çerçevesinde e-Devlet'e entegre edileceğini açıklayan Canpolat, bu sayede tarafların dijital ortamda karşılıklı mutabakatla kontrat imzalayabileceğini söyledi.

Yaşamı Zehir Eden Fabrikalar TBMM'ye Taşındı Yaşamı Zehir Eden Fabrikalar TBMM'ye Taşındı

Birden Fazla Emlakçıya Yetki Verilmemeli

Taşınmaz ticareti yönetmeliği kapsamında yeni düzenlemelerle ilgili endişelerini dile getiren Canpolat, mülk sahiplerinin birden fazla emlakçıya yetki vermesinin karışıklığa neden olabileceğini belirtti. Bu durumun gayrimenkul danışmanlarını karşı karşıya getirebileceğini ifade eden Canpolat, Ticaret Bakanlığı'nın dolandırıcılıkla mücadele için hayata geçireceği Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) ile sahte ilanların önüne geçileceğini söyledi. Ancak, birden fazla emlakçıya yetki verilmesi konusunda meslektaşlarının zor durumda kalabileceğini de sözlerine ekledi.

Canpolat, bu konuda Bakan Yardımcısı ile görüşeceklerini ve taleplerini ileteceklerini belirterek, yeni düzenlemelerin sektördeki profesyoneller için karmaşaya yol açmaması adına dikkatli bir şekilde uygulanması gerektiğini vurguladı. Hem kiracıların hem de ev sahiplerinin haklarının korunması için sistemin titizlikle takip edileceğini ifade etti.

Kaynak: Devrim Kartal