CARETTA CARETTALAR HEP YAŞASIN

Abone Ol

Dünyada soyu tükenmekte olan canlılar listesinde yer alan caretta carettaların ülkemizde yumurtalarını bıraktıkları, çok az sayıdaki sahillerden birisidir Alata sahili. Kuluçka dönemi, mayıs-temmuz ayları arasındaki 55-60 günlük zaman aralığıdır. Bu açıdan dış etkenlere kapalı güvenli bir yer olan Erdemli’nin Alata sahili çok önemli bir lokasyon.  

5-6 kilometrelik Alata sahili caretta carettaların binlerce yıldır yumurta bıraktıkları eşsiz bir sahil. Mayıs ve haziran ayları Caretta carettaların, sahillere yumurta bıraktıkları aylardır. Caretta Carettalar içgüdüsel olarak yumurtalarını, sadece kendilerinin dünyaya geldiği kumsala bırakıyor. Ola ki yumurtadan çıktıkları sahil betonlaşmaya uğradıysa, sahilde saatlerce, çaresiz bir şekilde dönüp ayrılmak zorunda kalıyorlar. Alata, bu sebepten çok özel bir yer. İyi ki Alata’da araştırma enstitüsü var, aksi halde bu sahilde betondan başka hiçbir şey görmemiz mümkün olmazdı.

Caretta carettalar, içinde bulunduğumuz mayıs ayında Akdeniz’de binlerce kilometre yol kat ettikten sonra, yumurtalarını Alata sahiline bırakmaya geldiler. Yavrular 1.5, 2 aylık kuluçka dönemi olan temmuz ayında yumurtadan çıkacaklar ve denize doğru yönelecekler. Bu süreçte yumurta bırakacak kaplumbağaların hiçbir engele takılmadan, genellikle kıyıdan kırk elli metre uzaklıktaki yumurtlama alanına engelsiz bir şekilde ulaşmaları gerekiyor. Yumurtadan çıkan yavruların yine hiçbir engele takılmadan suya kavuşmaları son derece önemli.

Görev yaptığım okulumdaki öğrencilerle birlikte, caretta carettaların yumurta bırakacakları alanlara sıkıntısız bir şekilde ulaşması için, sahildeki atıkları temizlemek üzere Alata sahiline geldik. Çünkü caretta carettaların denize doğru ilerledikleri alanlarda, küçük bir dal parçasının bile onların denizle buluşmasına mani olacağını biliyorduk. Öğrencilerimizin özverili katkılarıyla, kıyıdaki bütün atıkları temizledik. Böylelikle öğrencilerimizin bu özel canlıların yaşamlarına katkı sağlamalarıyla birlikte, koruma bilinçlerinin de artacağını umuyorum. Nihayetinde dünyada yaşayan tek canlı biz olmadığımıza göre caretta caretta ve diğer canlılara destek olmak bizim için bir görevdir.

Yumurtadan çıktıkları sahile, binlerce senedir sıkıntısız gelen caretta carettaların yumurtlama alanlarının hiçbir zaman betonlaşmaması ve Akdeniz’in bu sevimli canlılarının, Akdeniz’in ve Mersin’in simgesi olmaya devam etmesi, en büyük dileğimdir.