Tuğçe Dokumacı
22 Nisan 2024, Dünya Günü'nün çevreyi koruma yönünde küresel çabalara dikkat çekmek amacıyla dünya çapında kutlanan yıllık etkinlik olarak, insanları sürdürülebilir ve çevre dostu uygulamalara teşvik etmek üzere yine gündemde. İlk olarak 1970 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde başlayan bu özel gün, bugün 193'ten fazla ülkede bir milyar insanın katılımıyla gerçekleşen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
Dünya Günü'nün kökleri, 1969 Santa Barbara petrol sızıntısına tepki olarak çevre koruma düzenlemeleri ve eğitimlerinin yaratılmasına öncülük eden aktivistlerin çabalarına dayanıyor. Çevre korumanın önemi, Amerikalı Senatör Gaylord Nelson ve Harvard Üniversitesi'nden bir lisansüstü öğrencisi Denis Hayes tarafından organize edilen ilk 'çevre eğitimi' ile gündeme getirildi. Bu ilk kutlamada 20 milyon insanın sokaklara dökülmesi, çevre yasalarının geçirilmesinde ve ABD Kongresi'nde Çevre Koruma Ajansı'nın (EPA) kurulmasında etkili oldu.
2024'teki Dünya Günü'nün teması "Gezegen vs. Plastikler" olarak belirlenmişken, bu, plastik atıkların azaltılması ve sürdürülebilir alışkanlıkların teşvik edilmesine yönelik bir çağrı niteliği taşıyor. Dünya Günü, çevre hareketinin başarılarını anmak ve uzun vadeli ekolojik sürdürülebilirliğin önemini vurgulamak için dünya çapında bir dizi etkinlikle kutlanacak.
1970'te başlayan bu hareket, bugün çevresel farkındalığı artırmak ve çevresel sürdürülebilirliğin toplum genelinde önemini vurgulamak için dünya çapında birleştirici bir güç olmaya devam ediyor. Dünya Günü'nün arkasındaki ruh, yarım yüzyıl sonra bile dünyanın dört bir yanındaki insanları, daha iyi bir dünya için harekete geçmeye teşvik ediyor