Gündem

ÇHD: HER AN HAPİSHANE TEHDİDİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Mersin Şubesi meslektaşlarına sahip çıkmaya devam ediyor. Her an hapishane tehdidiyle karşı karşıya olduklarını söyleyen dernek üyeleri Mersin Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.

Abone Ol

2013 yılından beri yargılanan Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, dernek üyeleri Oya Aslan, Barkın Timtik ve 11 Kasım 2022 tarihinde dernek üyeleri 19 avukatın 150 yılı aşan hapis cezası ile mahkumiyet kararı verilen yargılama ÇHD Mersin Şubesi tarafından protesto edildi.

“HER AN HAPİSHANE TEHDİDİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

ÇHD üyeleri adına basın açıklamasını ÇHD Şube Başkanı Ersan Çetinkaya okudu. Avukat olarak fiziki özgürlüğe sahip herkesin her an hapishane tehdidiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Başkan Çetinkaya, “11 Kasım 2022 tarihinde derneğimiz üyesi ve meslektaşımız 19 avukat hakkında toplamda 150 yılı aşan hapis cezaları ile mahkumiyet kararı verilen yargılamanın birinci yılını dolduruyoruz. 2013 yılından itibaren hukuk tarihi açısından her aşaması ayrı bir faciaya sebep olan bu yargılama nedeniyle bugün 3 meslektaşımız, derneğimiz genel başkanı Selçuk Kozağaçlı, üyelerimiz Oya Aslan ve Barkın Timtik halen tutuklu olarak yargılanmaktadır” dedi.

“MESLEKTAŞLARIMIZA VE HALKIMIZA DERDİMİZİ ANLATMAK İSTERDİK”

Başkan Çetinkaya, “Yüzlerce klasörden oluşan dava dosyasında gerek ülkemizdeki hukuk mevzuatı gerekse de uluslararası mevzuat açısından doğmuş hak ihlallerini, hukuka aykırılıkları ve hatta yargı – kolluk eliyle işlenen suçları özetlemeye çalışsak bu metnin de bir klasörü doldurması gerekirdi. Cemaatçi polisler tarafından üretilen, sahteliği bizzat soruşturma evrakıyla ve dosyaya alınan raporlarla ortaya konan meşhur “örgütsel” dijital delillerden söz etmemiz ve cemaat sonrası kolluk ile yargının bu cemaat imalatlarını nasıl hevesle sahiplendiklerini anlatmamız gerekirdi. Kaldı ki mahkemede anlattık. 14 yaşından beri MİT tarafından kullanılan uyuşturucu müptelası şizofren hastalarından, 17 yaşındaki Oya Aslan’ın hapishanede avukatı olduğunu iddia edenine kadar bir dramın değil ancak bir komedinin oyuncusu olabilecek tanık profillerinden bahsetmemiz gerekirdi. Her aşamada kanuni haklarımızı kullanırken anlattık. Davanın yürüdüğü iddianame mahkumiyet mütalaasına dönüşürken, iddianame savcısının firari bir örgüt üyesi olduğundan, dava dosyasında tek bir tanığın dahi duruşma salonunda dinlenememesinden, mesleki faaliyetlerimizin ve büromuzdaki dava dosyalarının suç delili ilanından… Bahseder ve sayfalar dolusu söz ile meslektaşlarımıza ve halkımıza derdimizi anlatmak isterdik. Ne var ki, bunlardan bahsetmek gerçeğin üstünü kağıt israfından ibaret dava dosyası ile örtmekten fazlası olmazdı” diye konuştu.

“ESASEN İŞKENCEYE KARŞI VERDİĞİMİZ MÜCADELEYİ BİTİRMEK İSTEDİLER”

Dernek Başkanı Selçuk Kozağaçlı’ya ve dernek üyelerine yapılan saldırıyı hatırlatan Başkan Çetinkaya şunları söyledi, “Gerçek, ilk günden bu güne kadar siyasi iradenin ÇHD’yi ve mesleğimizi hukuki olarak değil, tam da siyasetin içinden hedef aldığıdır. İlk gün, basılan bürolarda 13 kapı bulunduğu açık yalanını, hem de İstanbul Adliyesinde bir başsavcı vekiline söyletenler, derneğimizi ve meslektaşlarımızı fiili olarak çalışamaz hale getirmek istedi. Savunduğumuz müvekkillerimizin listesini suç delili gibi dosyalarımıza koyanlar, esasen ülkedeki her bir muhalifi, sosyalisti, emekçiyi savunmasız bırakmak istedi. Genel başkanımız ve üyelerimize onlarca polisle işkence yaptıranlar, esasen işkenceye karşı verdiğimiz mücadeleyi bitirmek istedi. ÇHD’nin ve meslektaşlarımızın mücadelesini bitirmek, siyasal iktidarın irade beyanıydı ve bu beyan dönemin başbakanından sabık içişleri bakanına her bir politik aktörün bizzat dilinden duyuldu, şahidiz.”

“ADİL YARGILANMA İSTEYEN EBRU TİMTİK BU YOLDA HAYATINI FEDA ETTİ”

Avukat Ebru Timtik’in adil yargılanma için hayatını feda ettiğini söyleyen Çetinkaya, “Bugün, yargılandığımız ve mahkum edildiğimiz, hapishanede dost ve meslektaşlarımıza yıllardır hasret duyduğumuz son 10 yılımıza bakıldığında, bizim de irade beyanımız kısa ve nettir: ÇHD susmadı ve susmayacak. Tüm demagoji ve yalan furyasına karşılık, davamız yurt dışından yüzlerce meslektaşımız tarafından her duruşmada onca yol aşılarak fiziki olarak sahiplenildi. Dosyamıza 5 binden fazla meslektaşımız yetki belgesi ile bizzat savunman olarak katılım gösterdi. Onlarca baro davamızdaki hukuksuzluklara şahitlik etti, yanımızda durdu. Baro başkanları savunmanlığımızı üstlendi. Ve bu dava sürerken, üyelerimiz tutsakken, üyemiz ve mücadele arkadaşımız Ebru Timtik adil yargılanma hakkı için hayatını feda ederken, söylemekten gurur duyuyoruz ki mücadelemizden bir milim dahi sapmadık. Bugün katledilen işçiler, sefalete mahkum edilen öğrenciler, işkence gören muhalifler, hapishane ile susturulmaya çalışılan sosyalistler yanlarında Çağdaş Hukukçular Derneğini bulmaya devam ediyoruz. Genç meslektaşlarımız derneğimizi ve mücadelemizi büyütüyor. İşte bizim de gerçeğimiz ve irademiz budur” ifadelerine yer verdi.

“BİZLER, HAK İHLALLERİNİN YAPILDIĞI HER YERDEYİZ”

Başkan Çetinkaya şöyle devam etti, “Bugün hala Selçuk Kozağaçlı, Oya Aslan ve Barkın Timtik’in fiziki özgürlüklerinin ellerinden alınışının öfkesi bizim üzerimizdedir. Evet, ÇHD davası mahkumiyet kararlarıyla sona ermiş ve derece mahkemeleri, Yargıtay savcılığı cemaat artığı hukuksuz delillere, sahte belgelere göz yummakta, meslektaşlarımızı hapis tehdidi altında tutmaya devam etmektedir. Çürük doğan, her celsesinde, her bir usul işleminde daha da hükümsüz kalan bu dava dosyası, bu hukuksuzluk silsilesi halen zor yoluyla bizi kapatabilmekte, mesleğimizi yapmamızı engelleyebilmektedir. Ama şahidiyiz ki, bu dava asla bize boyun eğdirmeyi başaramamıştır. Bugün de hak ihlallerinin sahnelendiği her bir adliyede, karakolda, işkence merkezinde, madende, göçükte, deprem enkazında ÇHD vardı, varız ve var olmaya devam edeceğiz. Halkın, devrimciler, muhaliflerin savunmanlığını üstlendik, üstleniyor ve devam edeceğiz. Ne bize ne de halka yönelen hiçbir saldırıya karşı susmadık, susmuyoruz ve susmamaya devam edeceğiz.

“UTANÇ SAYFALARINDA KENDİSİNE YER BULACAKTIR”

11 Kasım 2022 günü verilen mahkumiyet kararlarının altında imzası olan kolluk ve yargı mensupları ile kararın asıl sahipleri olan iktidar sahiplerinin yargısı asla tarihin yargısına galebe çalamaz. Tarih bilincimiz ile çok iyi bilmekteyiz ki, faşizm tarafından hazırlanan sahte deliller, yalanlar ve iftiralar ile verilen yargı kararları, hükümler ve infazlar her zaman tarihin mahkemesinde tarihin çöplüğüne gitmiştir. Bugün böyle olmasa da, ÇHD davasında da böyle olacaktır. Halkın ve meslektaşlarımız gözünde çoktan beraat ile neticelenmiş bu dava, önceki örnekleri gibi muhakkak tarihin çöplüğünde ve hukuk birikiminin utanç sayfalarında kendisine yer bulacaktır. Meslektaşımız, mesleğimiz ve mücadelemiz ise her zaman gururla sahiplendiğimiz aklığıyla tarihe nakşedilecektir”

“İRADEMİZ NETTİR”

İktidara yüklenen Başkan, “İrademiz nettir ve baskı, zor, tutuklama ve hapis ile değiştirilemeyecektir. İktidar bize “Vazgeçin, reddedin, boyun eğin ve makbul avukatlar olun” diyorsa, cevabımız da Mayakovski gibidir: “Yok canım, ben yine bildiğimi okuyacağım / Mısralardan savaşçı sloganlar yapacağım.” Bildiğimizi okumaya, halkın ve haklının yanında durmaya, savunmaya devam edeceğiz. Mesleğimizi sınıfımız safında yapmaya devam edeceğiz. Tutsak arkadaşlarımızın özgürlüklerini alana ve hukuksuz mahkeme kararlarının her birini ortadan kaldırana kadar durmayacağız. Sahte ve hukuka aykırı delillerle verilen kararlar bozulmalıdır. Tüm arkadaşlarımız tahliye edilerek fiziki özgürlükleri iade edilmelidir. Avukatlık mesleği ve savunma makamı üzerindeki baskılara son verilmelidir” diyerek sözlerini sonlandırdı.