Asayiş

CHP, Öğretmenlik Mesleği Kanunu’na Karşı Anayasa Mahkemesi'nde Dava Açtı

CHP, 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu'nun bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Abone Ol

CHP, 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu'nun bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, bu kanunun eğitim sistemini iyileştirmediğini ve öğretmenlerin sorunlarını çözmediğini belirtti.

CHP'nin dava dilekçesi, Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın ve Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş’tan oluşan bir heyet tarafından Anayasa Mahkemesi’ne sunuldu. Mahkeme önünde açıklamalarda bulunan Günaydın, CHP'nin 1 Haziran 2023’ten itibaren Anayasa Mahkemesi’ne başvurulan 39 yasa ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi hakkında girişimlerde bulunduğunu hatırlattı. Günaydın, ayrıca TBMM’de geçen 8 yasanın Anayasa'ya aykırı hükümleri nedeniyle tekrar başvurulacağı bilgisini verdi.

Günaydın, CHP’nin etkili muhalefetiyle, iktidar partisinin bazı düzenlemeleri kapsamdan çıkarttığını da vurguladı. Öğretmenlik Mesleği Kanunu’ndaki “müfettişlerce mesleki yetersizliği tespit edilen öğretmenlerin hizmet sınıfının değiştirilmesi” gibi maddelerin de CHP'nin tepkisi sonucu çıkarıldığını belirtti.

Suat Özçağdaş, Öğretmenlik Mesleği Kanunu’nun, öğretmenlerin ve eğitim sisteminin sorunlarını çözmediğini, öğretmenlerin yaşam koşullarını iyileştirmediğini söyledi. Özçağdaş, bu kanunun özellikle 1.2 milyon öğretmeni ve 19 milyon öğrenciyi doğrudan ilgilendirdiğini, ancak mevcut haliyle eğitimde yapısal bir değişiklik getirmediğini belirtti. Ayrıca, Milli Eğitim Akademisi kurulmasına dair tartışmalı düzenlemelerin de iptal edilmesi talep edilen maddeler arasında yer aldığını ifade etti.