Türkiye’nin dört bir yanında etkili olan zirai don, üreticiyi ağır bir yıkımla baş başa bıraktı. Neredeyse her ilde meyve ve sebze üretimi büyük oranda zarar görürken, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan hâlâ çiftçinin yarasını saracak bir destek açıklaması gelmedi.

Hem üretici hem de muhalefet, kredilerin faizsiz ertelenmesi, sulama ve tarım girdileri için destek çağrıları yapmaya devam ediyor.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürerzirai don olayının etkilerine değinirken, “Üreticinin zararı karşılanmazsa, önümüzdeki yıl üretimi sürdürmek mümkün olmayacak. Bahçeleri kurtarmak ve tarımsal faaliyetleri sürdürebilmek için devlet desteği şart” dedi.

Üreticileri ziyaret eden Gürer, Türkiye’nin birçok yerinde etkisi hissedilen zirai don olayının, tarımsal üretimde ciddi kayıplara yol açtığını, özellikle bahçe ürünlerinde meydana gelen zararla birlikte üreticilerin zor bir dönemle karşı karşıya kaldığını belirtti. Gürer, şunları söyledi:

"Türkiye'de ceviz üretimimiz yüzde 80 düzeyindeydi ve geri kalan yüzde 20'lik kısmı ithalatla karşılıyorduk. Ancak bu yıl cevizlerde büyük zarar oluştu. Sadece ceviz değil; erik, şeftali ve diğer sert çekirdekli meyve ağaçları da büyük hasar gördü. Üreticinin bu yıl ürün alması mümkün görünmüyor.

Don Felaketi Üreticiyi Vurdu: 36 Bin 738 Kişi Zarar Gördü Don Felaketi Üreticiyi Vurdu: 36 Bin 738 Kişi Zarar Gördü

"DEVLET TARAFINDAN KARŞILANMALI"

Bu durum, üreticiyi, tüm zararını kendi başına karşılamak zorunda bırakıyor. Ağaçlar bile kuruma riskiyle karşı karşıya. Bu nedenle TARSİM sigortası olsun ya da olmasın tüm üreticilerin zararları mutlaka devlet tarafından karşılanmalı. Aksi takdirde bu bahçelerin ve tarımsal üretimin geleceği tehlikeye girer.

Nisan ayıyla birlikte tomurcuklanmaya başlayan ve çiçek açan ürünler, bu olumsuz hava koşulundan büyük zarar gördü. Bahçelerde erik ağacı gibi birçok üründe meyve yok. Bu yıl üretici kendisine yetecek kadar dahi ürün elde edemeyecek durumda.

Ceviz, badem, şeftali, kayısı, elma gibi farklı ürünlerde yaşanan kayıplar, üreticiyi zor durumda bıraktı. Üzüm bağlarında da ciddi hasar var. Çiftçimiz büyük mağduriyet içinde. Bu zararların karşılanması için acil adımlar atılmalı. Üreticinin zararı karşılanmazsa, önümüzdeki yıl üretimi sürdürmek mümkün olmayacak. Bahçeleri kurtarmak ve tarımsal faaliyetleri sürdürebilmek için devlet desteği şarttır.”

Kaynak: Haber Merkezi