HABER: Meryem KARADAĞ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, ülke genelinde güncel kuraklık haritalarını yayımladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 3 aylık kuraklık haritasında Mersin'in 'olağanüstü kuraklık' tehlikesi altında olması çiftçiyi de dertlendirdi. Son yıllarda en sıcak ve yağışız bir dönemden geçmekte olan Mersin, haritada da siyah renkle gösterilmesi de özellikle tarımla geçinen Mersin'de büyük endişe yarattı.
Yayınlanan haritaya göre Mersin'in yanı sıra Ankara, Konya, Afyonkarahisar, Bursa, İstanbul, Kütahya, Karaman, Yalova, Osmaniye, Bayburt, Erzincan, Ağrı, Muş da 'Olağanüstü kuraklık' illeri arasında. İzmir, Aydın ve Antalya gibi şehirlerde ise kuraklık riski olmadığı görüldü.
Seçer'Pamukluk Barajı arıtma-isale hattını geç kalmadan başlatmalıdır'
Her damla su çok kıymetli diyen, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer; Mersin 'Çok Şiddetli Kuraklık' kategorisine geçti. Depremle artan, yaz aylarında daha da artacak nüfusumuzu öngörerek çalışmalarımıza hız kazandırdık. DSİ Genel Müdürlüğü Pamukluk Barajı arıtma-isale hattını geç kalmadan başlatmalıdır. Her damla su çok kıymetli' dedi.
Toprak her geçen gün daha da az veriyor diyen 65 yaşındaki Necmi Karadağ, 'Benim şeftali bahçelerim var, bütün gelirim oradan geliyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 3 aylık kuraklık haritasını gördüm de içim de bir korku oldu. Biz artık toprağı geçtik, yakında içme suyu bulabilecek miyiz diye düşünmeye başladık. Şuan düşünüyorum biz çiftçiler susuz ne yapacağız. Susuz hiçbir ürün olmaz. Susuz insan olmadığı gibi susuz toprakta olmaz' diye konuştu.
Kocayer köyünde çiftçilik yapan İlkat Hacıbayoğlu, 'Şuan köyümüzdeki deremizde bile gram su yok. Kış ayındayız ama sanki de yaz ayını yaşıyoruz. Ne yapacağım onu da bilmiyorum. Yazın dereden su çekiyorduk, bu sene dereden de su çekemeyeceğiz. Ben şuan mahsulden para almayı geçtim, tek istedim şey, diktim ağaçların kurumaması' dedi.
Üreticinin Derdi de Kuraklık
Çiftçi kuraklığın pençesine düştü diyen Mesut Sıtkı,' Öncelikle içecek su bulursak, ona şükür edeceğiz. Su olmazsa hiçbir tarım ürünü olmaz. Kış ayındayız ama az önce hortumla soğan, sarımsak suladım. Hava Haziran ayı gibi sıcak, yağmur yağmıyor' diye konuştu.
Köyümüzdeki Deremiz Kurudu
Mezitli'ye bağlı Kocayer Mahallesi Muhtarı Mehmet Ali Öztürk, 'Ciddi anlamda kuraklık bu yıl yüzünü tam olarak gösterdi. Çünkü su kaynakları nerdeyse kurumak üzere Kocayer deki derede her yıl sel olurdu, bazen su sığmazdı ama bu yıl hala yaz gibi susuz ve kurak durumda. Gölet nerdeyse 4'te 1 durumda bu şekilde giderse bir ay belki sulama yapabiliriz, belki de yapamayız. Normalde 4 ya da 5 ay boyunca sulama yapılıyorduk. Şartlar böyle devam ederse Allah korusun sadece biz değil; Tepeköy Sarılar, Zeybekler, Üzümlü mahallelerindeki çiftçilikte biter' dedi.