Kuvvetli Yağışa Karşı Ekipler Sahada Kuvvetli Yağışa Karşı Ekipler Sahada

Denizlerde son yıllarda artan ve deniz ekosistemini tehdit eden mikroplastikleri denizinden arındırmak için çalışmalarına hız veren Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’na bağlı Denizcilik Hizmetleri ve Denetimi Şube Müdürlüğü ekipleri, gelecek nesilleri de deniz temizliği konusunda bilinçlendiriyor.
Ekipler, bu kapsamda Mezitli Anaokulu öğrencilerini misafir etti. Balıkçıların bıraktığı ağlara takılan deniz kaplumbağalarını kurtaran ekipler, çocuklarla deniz kaplumbağalarını yeniden denize bıraktı. Ardından denizde yapılan temizliği öğrencilere uygulamalı olarak anlatan ekipler, botla denize açılarak çöp temizleme makinesinin işlevini de gösterdi.
"Denizde kalmış ağlara deniz kaplumbağalarının takılabiliyor"
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığında Deniz Denetim Şefi olarak görev yapan Emre Üresin, Çevre Haftası kapsamında Çamlıbel Balıkçı Barınağı’ndaki Denizcilik Hizmetleri ve Denetimi Şube Müdürlüğü’nde ağırladıkları anaokulu öğrencilerine yönelik uygulamalı deniz temizliği eğitimi verdiklerini belirtti. Eğitim sırasında ağa takılmış deniz kaplumbağalarını kurtararak, çocuklarla beraber denize bıraktıklarını ifade eden Üresin, "Denizlerin temizliğiyle ilgili, onların anlayabileceği seviyede deniz temizliği ve denizin neden temiz kalması gerektiğini anlattık. Liman içerisinde temizliğin nasıl yapıldığını uygulamalı olarak gösterdik" dedi.
Liman sahasında bağlı halatlara ve denizde kalmış ağlara deniz kaplumbağalarının takılabildiğine dikkat çeken Üresin, “Bu şekilde canlı bulduğumuz deniz kaplumbağalarına hemen müdahale edip, kurtarıyoruz. Oltaya takılmış, boynuna, ayağına misina ve iğne takılmış çok sayıda caretta caretta ile karşılaşıyoruz. Balıkçılarımızı da buradan bu konuda uyarmak istiyoruz; lütfen denize oltalarının fazla iplerini, ağları ve iğneleri bırakmasınlar. Bunlar deniz canlıları için ne yazık ki ölüm tehdidi oluşturuyor" diye konuştu.
"Plastikler ve mikroplastikler, deniz canlıları için büyük tehlike"
Deniz temizliği konusunda yapılan çalışmalardan da bahseden Üresin, “Büyükşehir Belediyesi, 7 gün 24 saat hem kıyıda hem de deniz yüzeyinde oluşan çöpleri, deniz süpürgesi ve bir fiber botla temizliyor. Ayrıca Çamlıbel Balıkçı Barınağı’nda bağlı bulunan tüm tekne ve yatların atıklarını da topluyoruz" dedi.
Deniz temizliği konusunda vatandaşlara da seslenen Üresin, “Özellikle deniz kenarında piknik yaptıklarında veya sahile geldiklerinde çöp bırakmasınlar. Çünkü bu çöpler özellikle rüzgarla ve dalgaların etkisiyle denize gidiyor ve akıntı sebebiyle her yere yayılıyor. Denizde gördüğümüz ve ‘sadece bir poşet’ diye önemsemediğimiz bir çöp, zamanla çoğalarak bir çöp dağı oluşturuyor. Balıklar ve caretta carettaların midelerinden, önemli miktarda plastik atıklar çıktığını görüyoruz. Bu plastikler ve mikroplastikler, deniz canlıları için büyük tehlike. Atıklarımızı bağlayarak çöp poşeti içerisinde çöp konteynerlerine bırakırsak, en azından doğaya bir parça olsun destek vermiş oluruz."

Kaynak: İHA