Tahir Karaman

Dernek, kadının onurlu, çalışkan ve fedakar mücadelesini destekleyen, kadınların üreterek ve çalışarak toplumda yer almasını teşvik eden yayınlar yapılması çağrısında bulundu.

Mersin Üniversitesi ile H3C Arasında Teknoloji İş Birliği Anlaşması İmzalandı Mersin Üniversitesi ile H3C Arasında Teknoloji İş Birliği Anlaşması İmzalandı

Dernek tarafından yapılan açıklamada, medyada kadına yönelik ayrımcılık içeren yayınların yaygın olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi: “Yaptırdığımız ankete göre her 10 kişiden 9’u, yayınlarda kadına yönelik psikolojik, cinsel, fiziksel, ekonomik veya dijital şiddete rastladığını belirtmiştir. Özellikle televizyon dizilerinde ve gündüz kuşağı programlarında kadınlar; dedikoducu, şiddet gören, mutsuz, cinselliğini kullanan, aldatılan ve ezilen karakterler olarak sunulmaktadır.” Ayrıca, ankete katılan erkek izleyicilerin ekranda kadına yönelik şiddeti algılama oranlarının kadınlara kıyasla daha düşük olduğu belirtildi. Bu durumun, medya tarafından aile yapılarının da çarpıtılarak sunulmasına katkı sağladığı ifade edildi.

Dernek, medyanın “Toplum talep ediyor, biz de sunuyoruz” şeklindeki savunmasının gerçeği yansıtmadığını belirterek, bu tür yayınların emperyalist kapitalist sistemin yozlaşmış kültürünün bir yansıması olduğunu vurguladı. Anket sonuçlarına göre, katılımcıların %52’si televizyon kanallarındaki birçok yerli dizinin aile, kadın ve çocuklara olumsuz mesajlar verdiğini düşündüğünü belirtti.

Sonuç olarak, Cumhuriyet Kadınları Derneği, medyada kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığı sıradanlaştıran, kültürel değerleri aşındıran ve ahlaki yozlaşmayı teşvik eden yayınların son bulması gerektiğini dile getirdi.

Kaynak: Tahir KARAMAN