Gündem

DEPREMLERİN ARDINDAN 118 MİLYAR TL'LİK İHALE

AKP iktidarı depremlerin ardından yeni inşaatlar için hızlıca harekete geçerken, 21 Şubat ile 30 Mart tarihleri arasında düzenlenen ihalelerin büyüklüğü 118 milyar TL'ye ulaştı.

Abone Ol

Gazeteci Çiğdem Toker, Maraş merkezli depremlerin ardından 2 aylık bir süre geride kalırken, düzenlenen ihalelere ilişkin detaylar paylaştı. Devam eden artçı sarstınılara işaret eden uzmanlar konut inşaatlarına başlanmasındaki risklere işaret etmesine rağmen yıkımın yaşandığı bazı bölgelerde ilk kazmalar vuruldu. T24'teki yazısında düzenlenen ihale sayısının 106'ya yükseldiğini belirten Toker, ihalelerin büyüklüğünün ise 118 milyar 231 milyon 915 bin 485 TL'ye ulaştığını belirtti.

'21 Şubat ile 30 Mart tarihleri arasında yapılan 21/b usulü 106 ihalenin çok büyük bölümü TOKİ tarafından gerçekleştirildi' ifadelerine yer veren Toker, ihalelere ilişkin detayları düzenli olarak aktarmasını da 'Böylelikle konut başına maliyetin yüksekliği, kamu lehine indirimin yüzde kaç olduğu gibi başlıklar kamu kaynakları açısından tartışılma zemini bulabiliyor' sözleriyle anlattı.

EMLAT KONUT'TAN 10 MİLYAR TL'LİK İHALE

Emlak Konut'un da TOKİ'nin ardından ihale süreçlerine dahil olduğunu kaydeden Toker, 'Emlak Konut'un geçen hafta Adıyaman için 3 büyük ihale yaptığını öğrendim. İhale kayıt numaralarına henüz ulaşamadım ancak Emlak Konut'un İstanbul'da gelir paylaşımı modeliyle çalıştığı büyük inşaat firmalarının katıldığı bu 3 büyük ihalenin toplam tutarı 10 milyar lirayı geçiyor' ifadelerini kullandı ve ihalelere ilişkin detayları aktardı.

İHALELER VE KAMU ZARARI

TOKİ'nin 29 Mart tarihinde 'Kahramanmaraş 6. Etap Kırsal 500 Adet Deprem Konutu' ihalesini de değinen Toker, verilen en düşük teklifin yaklaşık maliyetin üzerine çıktığını ve kamu zararı oluştuğunu vurguladı. Benzer durumun başka ihalelerde de söz konusu olduğunu belirten Toker, kamuoyuna konuya ilişkin açıklama yapılması gerektiğini ifade etti.