Başkan Vahap Seçer, Pazarcıklılar ile Birlikte Piknikte Buluştu Başkan Vahap Seçer, Pazarcıklılar ile Birlikte Piknikte Buluştu

DEVA Partisi milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Meclis’e sunduğu “Bedelli Askerlik’ten 28 günlük kışla hizmetinin kaldırılması” teklifini gündeme getirerek tartışmaları yeniden alevlendirdi. Ekmen, bu düzenlemenin Avrupa Konseyi tarafından da eleştirildiğini hatırlatarak, teklifinin yükümlülerin iş ve sosyal hayatındaki olumsuz etkileri en aza indireceğini ve devletin gereksiz harcamalardan kaçınmasını sağlayacağını vurguladı.

2014 yılında bedelli ve bedelsiz askerlik arasında eşitlik sağlamak amacıyla getirilen 28 günlük kışla hizmeti, 2018’de yeniden düzenlenerek 21 günden 28 güne çıkarıldı. Ancak bu zorunluluğun işlerinden 28 gün ayrılamayanlar ya da ayrılmak istemeyenler için ciddi sıkıntılar yarattığı biliniyor. Yurtdışında yaşayan vatandaşların kışla zorunluluğuna tabi olmaması ise eşitlik ilkesi açısından eleştiriliyor.

Daha önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “28 günde yaylalar yaylalar türküsü bile öğrenilmez” diyerek kışla hizmetinin gerekliliğini sorgulamıştı. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ise, bu talebe karşı çıkarak, “Neredeyse evlerinde askerlik yapmak istiyorlar” demişti.

Ekmen’in teklifi, kışla hizmetinin gerekliliği ve eşitlik konularında kamuoyunda yeni tartışmalara yol açtı.

Kaynak: Tuğçe Dokumacı