Özel Haber

Doğu Akdeniz'de 24 Saat Deprem Takibi: "Mersin ve Adana Güvende"

Jeofizik Yüksek Mühendisi Melih Baki: "Mersin ve Adana’da Şu Anda Deprem Riski Yok"

Abone Ol

Kadri Duman

Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin artçı sarsıntıları devam ederken, Doğu Akdeniz bölgesinde olası deprem riskleri yakından takip ediliyor. Jeofizik Yüksek Mühendisi Melih Baki, Adana ve Mersin için sevindirici açıklamalarda bulunarak, bölgedeki fay hatlarının şu anda bir deprem üretme riski taşımadığını belirtti. Baki, “Fay deprem üretmez, basınç ve enerji birikimi deprem üretir. Nerede hareket varsa orada dünyanın en gelişmiş cihazlarıyla izleme ve inceleme yapıyoruz. Doğu Akdeniz bölgesi 24 saat izleniyor” ifadelerini kullandı.

“Asıl Sıkıntı Kıbrıs, Ege ve Marmara Bölgelerinde”

Baki, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkez üssü olan 4.7 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede basınç birikimi olmadığını, bu sebeple Adana ve Mersin’i etkileyebilecek bir deprem riskinin bulunmadığını söyledi. “Şu an asıl sıkıntı Kıbrıs, Ege ve Marmara bölgelerinde. Basınç birikimi bu bölgelere yöneldi. Mersin’de ise herhangi bir sıkıntı yok” diyen Baki, bölgede olası risklerin sürekli izlendiğini vurguladı.

12 Eylül’de Mersin’de yapılacak deprem tatbikatı hakkında da bilgi veren Baki, bu tatbikatın kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla yapılacağını belirtti. Maraş merkezli depremlerin Hatay bölgesinde blok hareketlerinin tamamlandığını ancak Maraş, Malatya ve Bingöl bölgelerinde henüz tamamlanmadığını ifade eden Baki, artçı depremlerin devam etmesi durumunda bu bölgelerde 50-60 yıl boyunca rahatlama yaşanabileceğini söyledi.

“Yer Altı Fokur Fokur Kaynıyor”

Doğu Akdeniz ve çevresindeki depremsel hareketlilik hakkında açıklamalar yapan Baki, yer altındaki enerji birikimlerinin sürekli takip edildiğini belirtti. Baki, “Doğu Akdeniz, Çanakkale’den Bingöl ve Diyarbakır’a, hatta Ankara Polatlı ve Van’a kadar olan bölge sürekli izleniyor. Ulusal Deprem Merkezi 24 saat izleme yapıyor. Şu an Adana ve Mersin’i etkileyecek bir deprem beklenmiyor” şeklinde konuştu.