Devrim Kartal

Çukurova Cup Başlıyor Çukurova Cup Başlıyor

Mersin Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Toros Devlet Hastanesi AMATEM (Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi) Kliniği sorumlu hekimi Dr. Oğuzhan Doğan, Mersin ve Türkiye genelinde uyuşturucu madde kullanım yaşının 12-13 yaş aralığına kadar düştüğünü açıkladı. Dr. Doğan, bu endişe verici trendin, Mersin’de de gözlemlendiğini ve il genelinde uyuşturucu sorununun ciddiyetini vurguladı.

AMATEM Kliniği, Mersin'de son 8 yıldır faaliyet gösteriyor ve 100 yatak kapasiteli bir bağımlılık tedavi merkezi olarak hizmet vermektedir. Klinik, 50 erkek, 30 kadın ve 20 genç çocuk için yataklar sunmaktadır. Dr. Doğan, son bir yılda kliniğin ayakta rehabilitasyon merkezini de faaliyete geçirdiğini belirterek, arındırma tedavisini tamamlamış hastalara sabah 08:00'den akşam 16:00'ya kadar psikiyatrik danışmanlık, psiko-eğitim ve meslek kazandırma programları sunduklarını ifade etti.

Dr. Doğan, Türkiye’nin farklı illerinden gelen hasta sayısının yanı sıra, 7 yılda toplam yaklaşık 12-13 bin hastanın tedavi gördüğünü, bunların yarısının Mersin’den olduğunu belirtti. "Mersin, uyuşturucu madde açısından riskli bir il ve burada uyuşturucu kullanımı önemli bir sorun" diyen Doğan, ayrıca sentetik uyuşturucuların yaygınlaşmasıyla bu mücadelenin daha da zorlaştığını vurguladı. Avrupa'da son yıllarda 430 yeni laboratuvarın tespit edildiğini ve bu laboratuvarların metanfetamin ve sentetik esrar gibi uyuşturucular ürettiğini aktardı. Dr. Doğan, "Sentetik esrar, laboratuvar ortamında kolayca üretildiği ve saklandığı için kullanımda büyük bir artış görüyoruz. Günümüzde bir sprey ile onlarca doz sentetik esrar üretmek mümkün" dedi.

Dr. Doğan ayrıca, uyuşturucu madde kullanım yaşının gençlere indiğini ve bu durumun ciddiye alınması gerektiğini belirterek, gençler için oyalayıcı aktivitelerin artırılmasının önemini vurguladı. "Uyuşturucu ile mücadelede toplumun tüm kesimleri sorumluluk taşımakta ve gençleri basit danışmanlık ile bile uyuşturucu kullanımından uzaklaştırmak mümkündür" diyen Doğan, toplumsal bilinçlenme ve gençlerin doğru yönlendirilmesinin büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Kaynak: Devrim Kartal