Dr. Tayyab Rashid, kongrenin "Onur Konuğu" olarak davet edildi ve "Olumlu İlişkilerin Yörüngeleri" başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında, insanların ilişkilerinde sıklıkla sırlar sakladığına dikkat çekti. Araştırmaların, insanların ilişkilerinde en az bir sır taşıdığını ve ortalama olarak 13 sıra sahip olduğunu gösterdiğini belirtti. Dr. Rashid, sırların uzun süre saklanmasının ilişkilere zarar verebileceğini ifade etti. Ayrıca, ilişkilerde açık ve şeffaf iletişimin önemini vurguladı. Kendiliğinden ortaya çıkan sırların ilişkilerde bomba etkisi yaratabileceğini ancak bu sırların paylaşılması durumunda daha fazla anlayış görülebileceğini söyledi. Rashid, ilişkilerde güvenin ve yakınlığın sırların paylaşılmasıyla arttığını belirtti. Dr. Rashid ayrıca, "Empatik dinleme"nin önemine de değindi ve kırılganlıkların ve üzüntülerin paylaşılmadığı ilişkilerin güçlenemeyeceğini vurguladı. Sırların birikmesinin ve sır tutmanın sağlıklı olmadığını ifade etti.

“Evliliklerde birlikte büyümek ve gelişmek, ilişkisel özgelişim önemli”

İnsanların bir önceki yıla oranla değiştiğini ve geliştiğini kaydeden Dr. Tayyab Rashid, “Bu yıl olduğumuz kişi, geçen yıl olduğumuz kişi olmayacaktır. Sürekli değişen bir kişiye sevmeyi öğrenmeliyiz. İnsanlar değişir. Araştırmalar, tutkulu aşkların daha kırılgan olduğunu gösteriyor. Sağlıklı olan tutkulu ilişkileri sürdürebilmek, tutkulu duyguları sürdürmek zordur. Zamanla tutku azalabilir… Yine araştırmalar gösteriyor ki sonuç dikkat çekici, boşanmaların yarısı yüksek değil tam aksi düşük çatışmalı ilişkilerde görülüyor. Yani boşanmaların birinci nedeni çatışmalar değil, romantik tutkunun olmaması aslında. İlişkilerde yeni ve heyecan verici deneyimlere birlikte katılmak bu nedenle çok önemli. Evliliklerde birlikte büyümek ve gelişmek, ilişkisel özgelişim önemli. Kişisel gelişimle ilişkisel gelişim birlikte ve entegre olmalı.” şeklinde konuştu. 

İlişkilerde partneri bilmenin, anlamanın ve tanımanın önemine de vurgu yapan Dr. Tayyab Rashid, “Açık iletişim burada da önemli. Partnerinizle kişisel deneyimlerinizle ilgili ilişki kurun. Her durumda nazik ve özenli olun. İlişkinizin pozitif yönlerini konuşun.” dedi.

30 Ağustos Zafer Kupası'nda Şampiyon Menteş Spor Oldu 30 Ağustos Zafer Kupası'nda Şampiyon Menteş Spor Oldu

Bazen fazla zamanın olması stres faktörü!

İyi olma hali için zaman yoksunluğuna da dikkat çeken Dr. Tayyab Rashid, araştırmaların pozitif ilişkiler için zaman yoksunluğunun değil, zamanı verimli kullanmamanın strese neden olabileceğini gösterdiğini söyledi. Rashid, “Bazen fazla zamanın olması stres faktörü olabilir…” ifadelerini kullandı.

Sağlıklı bir ilişki için zamanda denge kurulmasının da önemli olduğunu ifade eden Dr. Rashid, çiftlerin boş zamanlarını üretici faaliyetlere ayırmasının insanı dönüştürüp geliştireceğini de kaydetti.

Çiftlere mükemmellik arayışını bir kenara bırakın önerisi…

Pozitif bir ilişki için kişilerin kendisinin ve partnerinin problematik yönlerini kabul etmesinin de gerekli olduğunu dile getiren Dr. Tayyab Rashid, çiftlere şu önerilerde bulundu: 

“Mükemmellik arayışını bir kenara bırakın. Minnettarlık çok önemli. Küçük bir takdir ifadesi önemli. Affedici olmak ve deneyimler paylaşabilmek.”

Mutluluğun sadece son çıkan telefonu almak demek olmadığını vurgulayan Dr. Tayyab Rashid, çiftler arasında küçük kahkahalar, sohbetler, küçük bir fidanı sulamak, tanımadığın insanın kahvesinin parasını ödemek, doğaya saygı duymak, sarılmaların da mutlu hissettireceğini belirterek, hep bizlere öğretildiği üzere güçlü görünmek gerekmediğini söyledi.

Pozitif psikolojide araştırmalarında maneviyatın da önemli olduğunu ifade eden. Dr. Rashid, soyut bir maneviyattan ziyade ritüellerin olmasının ve maneviyatın iyileştirici gücünün önemini vurguladı. Rashid, maneviyat sistemlerinin keşfedilmesi gerektiğini de kaydetti.

Dr. Tayyab Rashid’e konuşmasının ardından plaket sunuldu.

Kongre, alanında uzman isimlerin katkılarıyla Pozitif Psikoloji'nin önemli konularını ele alarak sona erdi.

Kaynak: imece gazetesi