Sağlık

DSÖ'den Kızamık Uyarısı: 'Vakalar 30 Kattan Fazla Arttı, Aşı Olunmalı'

DSÖ, Avrupa'da kızamık vakalarının geçtiğimiz yıl içerisinde 30 kattan fazla arttığına dikkat çekerek, çocukların aşılanmaması durumunda salgının kötüleşeceği konusunda uyarıda bulundu.

Abone Ol

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa'da artan kızamık vakalarına dikkat çekerek bir acil uyarı yayınladı.

DSÖ tarafından yapılan açıklamada, kıtadaki kızamık vakalarında ciddi bir artış olduğu kaydedilerek, vakalardaki artış hızının son aylarda yükseldiğine dikkat çekildi. Geçtiğimiz yılın Ocak ve Ekim ayları arasında 30 binden fazla vakanın bildirildiği aktarılan açıklamada, bu sayının 2022'nin tamamında görülen 941 vaka sayısının 30 katından fazla olduğuna işaret edildi.

DSÖ'nün verilerine göre, her beş vakadan ikisi 1 ila 4 yaş arası çocuklarda görülürken, beş vakadan biri 20 yaş üstü kişilerde rastlandı. DSÖ, hastalığa karşı çocukların aşılanmaması durumunda salgının daha da kötüleşeceği konusunda uyarıda bulundu.

DSÖ'nün uyarısından birkaç gün önce İngiltere, ülkede kızamık vakalarında görülen artış nedeniyle "ulusal acil durum" ilan ederek, ebeveynlerin çocuklarına kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşıları yaptırmalarını teşvik etmek amacıyla bir kampanya başlatmıştı.

DSÖ'nün Avrupa Direktörü Hans Kluge, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bölgede kızamık vakalarında yalnızca 30 katlık bir artış görmedik, aynı zamanda yaklaşık 21 bin hastane tedavisi ve (iki ülkede) beş kızamıkla bağlantılı ölüm gördük. Aşı, potansiyel tehlike barındıran bu hastalığa karşı çocuklarımızı korumak için tek yol. Hastalığın bulaşmasını durdurmak ve salgının daha fazla yayılmasını önlemek için acil aşılama çabaları gerekli" dedi.

Kluge, tüm ülkelerin, kızamığın bitirilmesine dönük ilerlemeyi tehlikeye sokacak olan salgınları hızlıca tespit etmeye ve salgına zamanında müdahale etmeye hazır olmasının hayati olduğunu sözlerine ekledi.

Dünya genelinde aşılanma oranı düşüşte

DSÖ'nün Avrupa bölgesi, Rusya ve bazı Orta Asya ülkelerinin de aralarında olduğu 53 ülkeden oluşuyor. DSÖ tarafından yapılan açıklamada, 2023 yılında bu ülkelerin 40'ında kızamık vakaları görüldüğü bildirildi.  Durumun en çok 10 biner vaka sayısıyla Rusya ve Kazakistan'da kötü olduğu kaydedildi. Batı Avrupa'da en kötü duruma sahip olan ülkenin 183 vakayla İngiltere olduğu ifade edildi.

Avrupa'da kızamıktan koruyan MMR aşısının ilk dozunu olanların oranı 2019'da yüzde 96'yken, 2022'de yüzde 93'e düştü. İkinci doz olanların oranıysa aynı yıllar içerisinde yüzde 92'den yüzde 91'e düştü.

DSÖ'nün Avrupa bölgesinde 2020 ila 2022 yılları arasında 1,8 milyon çocuk kızamık aşısı olmadı.

Kızamığa karşı aşılanma oranları dünya genelinde düşüş gösteriyor.

DSÖ'nün verilerine göre, dünya genelinde ilk yaşında kızamık aşısı olan çocukların oranı 2021 yılında yüzde 81'ken, bu oran 2022 yılında yüzde 83 oldu. Pandemi öncesi dönemde bu oran yüzde 86'ydı.

2021 yılında dünya genelinde kızamık kaynaklı ölüm sayısı yaklaşık 128 bin oldu. Bu ölümlerin çoğu tam doz aşı olamamış veya hiç aşı olmamış 5 yaş altı çocuklarda görüldü